Hlavní navigace

Názor k článku Příchod hackerů: německé kořeny ERP od Karel - U patnácté implementace se to zlomí. Jakmile máte...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2016 10:35

    Karel (neregistrovaný)

    U patnácté implementace se to zlomí. Jakmile máte 10+ referenčních zákazníků, tak je to rázem jiný styl práce. Vezmete nového zákazníka na několik referenčních návštěv. A rázem se bavíte v rovině "chceme výrobu jak to měli v TOSu, údržbu jak v UE a expedici jak u Pla*ka".

    První implementaci JDE E1 jsme dělali před pěti lety. Trvala dva roky a byla to katastrofa. Dnes šel do ostrého provozu šestý závod a jde to hladce. Zabral nám jen šest měsíců. Ještě nás čekají tři. Zkušenosti a možnost podívat se, jak to používají jinde, je prostě obrovský rozdíl.

    I když ještě nemáte takové zkušenosti a takové portfolio, tak se dá implementace zvládnout dobře. Jen se holt nevyplatí začít "sběrem požadavků". Mnohem lepších výsledků dosáhnete, když začnete tím, že jim tam nainstalujete "vanilla" verzi a vyškolíte je na základy ovládání. Teprve pak se s nimi bavte o požadavcích a maximum jim rovnou ukazujte. Ve chvíli, kdy uživatelé něco vidí, tak je rázem diskuse mnohem produktivnější. Dokud jen sedíte v zasedačce, malujete na flipchart a donekonečna přepisujete zápis z jednání, tak je produktivita mizerná. Byli jsme schopni utopit přes 80 hodin v diskusi o plánování výroby polotovarů. V průměru 8 lidí na každém meetingu, celkem 640 člověkohodin ztraceného času. Pak jsme je vzali k jinému zákazníkovi. Následoval meeting, kde nám řekli "chceme to tak jak oni, ale forecast jen jednou mesíčně, stav skladu denně a chceme v reportu vidět i varování, že je něco zpožděné". Zadání sepsáno a podepsáno za dvě hodiny.

    No a se SAPem je problém v tom, že nic jako "vanilla" verzi nemá. Takže tam to chce zkušenosti z desítek projektů a referenční návštěvy. 15 let zpátky takové portfolio v ČR mělo jen minimum firem implementujících SAP.