Hlavní navigace

Názor k článku Příchod hackerů: příběh Stuxnetu od Flasi - Ve světě reálné ekonomiky a reálného provozu se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2014 10:03

    Flasi (neregistrovaný)

    Ve světě reálné ekonomiky a reálného provozu se dá pomocí zdrojáků OS opravit nějaká blbůstka.
    Blbůstka, kterou si na windows opravíte taky - prostě jinak.

    ISS je učebnicový příklad provozu, který se neodehrává v normální ekonomické realitě.

    Skutečný problém je například to, že potřebujete aby vám na PC fungoval nějaký konkrétní programovací framwerok (třeba .NET, nebo Java) a nějaká konkrétní databáze.
    Windows mají dlouhou podporu, takže i ostatní výrobci drží dlouhou podporu na windowsy. Pokud vám ta databáze, kteoru potřebujete, nepůjde nainstalovat na 10 let staré distribuci, protože tam bude hora nepodporovaných závislostí, tak si to teoreticky můžete spravit sám - máte zdrojáky. Prakticky to ale nikdo nedělá, protože je to ekonomický nesmysl.

    Windows s dlouhou podporou znamená, že je můžete dlouhodobě nasazovat v dané verzi a dělat velké úpravy v existujících projektech. Neznamená to, že bude někdo psát ovladače do historických windows kvůli jedné instalaci (navíc tohle by řešil OPC server, ale to je úplně fuk, beru že jste to dal jenom jako příklad).
    Když mám řídící systém na nepodporovaném systému, tak mám prostě omezené možnosti, jaké úpravy mohu dělat. Mám vyřešeno, jak to přenést na záložní PC (včetně klikadla). Čím déle mám ale podporovanou verzi OS, tím déle mohu dělat zásadní úpravy.