Hlavní navigace

Připojení k Internetu pomocí bluetooth, affixu a kppp krok za krokem

19. 6. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Článků o tom, jak instalovat bluetooth pod Linuxem, už pár vyšlo, ale žádný nebyl zaměřen na úplné začátečníky, ke kterým se stále řadím i já. Podívejme se tedy dnes na takový návod pro USB MSI Bluetooth adapter MS 6967 a SonyEricsson t68i s distribucí Mandrake 9.1.

Pročetl jsem spousty konferencí a stránek, než jsem připojení docílil, a proto mě nekamenujte za zbytečně podrobný popis. Předpokládám, že se zde najde mnoho čtenářů, kteří by vše udělali možná jednoduššeji, a proto bych byl rád, kdyby se rady pro zlepšení objevily v diskusi pod článkem. Jsem prostě BFU, tímto postupem jsem bezproblémového připojení k Internetu docílil a jiný způsob jsem zatím neobjevil.

Pro připojení jsem použil USB MSI Bluetooth adapter MS 6967 (dá se pořídit zhruba za  860,– korun bez daně), telefon SonyEricsson t68i, distribuci Mandrake 9.1 (podle mého názoru pro začátečníky nejlepší) a jako modul pro bluetooth komunikaci jsem použil projekt Affix, ke kterému existuje grafická nadstavba AFE.

Kompilace jádra

Abychom měli k instalaci potřebná práva, je potřeba se v konzoli přihlásit jako root. Toho docílíme zadáním příkazu su root a napsáním správného hesla. Nejdříve se musíme přesvědčit, jestli máme na disku zdrojové kódy jádra (pro veškerou práci se soubory používám mc – Midnight commander, pokud ho nemáte nainstalován, tak ho doinstalujte stejným způsobem jako níže uvedené zdrojové kódy jádra – jako klíčové slovo pro vyhledávání zvolte mc). Zdrojové kódy se nacházejí v adresáři /usr/src/linux. Pokud tento adresář váš systém neobsahuje, je nutné zdrojové kódy doinstalovat. V K-menu zvolte nastavení → ovládací centrum pro Mandrake → Správa software ->Instalovat softwarové balíčky. Jako klíčové slovo zvolte kernel, z výsledků hledání zaškrtněte balíček kernel-source a zvolte instalovat. Nyní již máme zdrojové kódy jádra v adresáři /usr/src/liunux nainstalovány. Abychom jádro zkompilovali s původně nastavenýmy hodnotami, je ještě nutné zkopírovat soubor config-2.4.21–0.13mdk (číslo verze se může lišit podle použité verze systému) z adresáře /boot do /usr/src/linux a přejmenovat ho na .config (existující soubor přepište). Tím máme přípravy na kompilaci hotové a můžeme se pustit do samotného kompilování (doručuji v mc stisknout klávesovou zkratku Ctrl+o, aby se nám zobrazil celý výstup konzole). Nejdříve zadáme make xconfig. Spustí se nám grafický program umožňující nastavení jednotlivých voleb jádra.  Nás bude zajímat pouze volba Bluetooth support,


ve které u položky Bluetooth subsystem support zaškrtneme volbu n.

Klikneme na Main menu a dáme volbu Save and exit. Teď budeme do konzole postupně zadávat příkazy potřebné ke kompilaci a instalaci jádra.

make dep
make bzImage

make modules
make modules_install
make install
lilo

Po vykonání všech těchto příkazů je nutné restartovat počítač.

Instalace Affixu a grafické nadstavby AFE

Ze stránek projektu Affix si stáhneme soubor affix-2.0.2.tar.gz a affix-kernel-2.0.2.tar.gz, ze stránek projektu AFEstáhneme soubor afe_latest.tgz a ze stránek projektu OpenOBEX soubor openobex-1.0.0.tar.gz.
Soubory jsou komprimované a k jejich rozbalení je nejlepší použít mc. To provedeme tak, že na každém ze souborů stiskneme enter a zobrazené adresáře vykopírujeme (nejlépe do adresáře /usr/src).

Instalace Affix_kernel

(jak instalovat, se vždy dozvíte ze soborů INSTALL nebo README)

Instalaci provedeme zadáváním příkazů (musíte být v adresáři se zdrojovýmy kódy).

make config

(pro naše použití stačí všechny volby odentrovat)
make all
make install
Abyste opět viděli, co se děje, doporučuju v mc stisknout nejdříve Ctrl+O.

Instalace OpenOBEX

Abychom mohli nainstalovat Affix, musíme nejdříve následujícími kroky nainstalovat OpenOBEX.

  ./configure
  make
  make install

Instalace Affix

Proběhne stejnými kroky jako instalace OpenOBEX. Tedy

./configure
make
make install

Instalace AFE

Nejdříve je nutné přejmenovat adresář /usr/src/affix-x.x.x na /usr/src/affix. Poté postupujeme standardnímy kroky kompilace. Tedy:

./configure
make
make install

Možné chyby

Pokud se vám objeví tento chybový výstup:

checking for GTK - version >= 1.2.0... no
*** Could not run GTK test program, checking why...
*** The test program failed to compile or link.
See the file config.log for the
*** exact error that occured. This usually means
GTK was incorrectly installed
*** or that you have moved GTK since it was
installed. In the latter case, you
*** may want to edit the gtk-config
script: /usr/bin/gtk-config

je nutné nainstalovat balíček libgtk+1.2-devel-1.2.10–32mdk. Toho docílíte stejným způsobem jako výše uvedená instalace zdrojových kódů jádra, pouze jako klíčové slovo pro vyhledávání v !souborech! zvolte gtk-config.

Zkouška komunikace s mobilním telefonem

Pravděbodobně bude ještě nutné vytvořit symbolické odkazy k souborům:

/usr/local/lib/libaffix.so.2.0.2 na soubor /lib/libaffix.so.2
/usr/local/lib/libaffix_obex.so.2.0.2 na
 soubor /lib/libaffix_obex.so.2
/usr/local/lib/libaffix_sdp.so.2.0.2 na
 soubor/lib/libaffix_sdp.so.2
/usr/local/lib/libaffix_sdpsvc.so.2.0.2 na soubor
/lib/libaffix_sdpsvc.so.2
/usr/local/lib/libopenobex-1.0.so.0.0.0 na soubor
/lib/libopenobex-1.0.so.0

Toho jednoduše docílíme v mc tím, že v jednom panelu máme adresář /lib, v druhém adresář /usr/local/lib a postupně označujeme jeden soubor po druhém a v menu soubor vybereme položku Symb. odkaz a změníme jméno symbolického odkazu.

Pokud jste ještě nezasunuli váš bluetooth adaptér, tak nyní je ta nejvhodnější chvíle. Konečně můžeme spustit AFE, což je grafická nadstavba affixu, která nám ulehčí komunikaci s mobilním telefonem. Důležité je, aby ve spodní části programu bylo napsáno: adresa zařízení je XX.XX.XX.XX.XX.XX, což je adresa vašeho bluetooth zařízení.


Nyní se pokusíme o spárování mobilního telefonu. V menu Vašeho mobilního telefonu dejte zjistitelný a v AFE klikněte na ikonku vyhledat zařízení. Měla by se objevit zpráva podobná té na obrázku.


Kliknutím na nalezený mobilní telefon se nám objeví podporované služby


Pro připojení k internetu nás bude zajímat pouze ikona vytáčené přípojení. Klikneme na ni a objeví se okno vytáčené připojení, kde bude jako první položka uvedeno připojit port.


Okno potvrdíme a na mobilním telefonu se nám zobrazí správa přidat ke spárování. Zadáme pin (číselný). Nyní budeme počítačem vyzváni k zadání stejného pinu.


Na mobilním telefonu se zobrazí zpráva spárování úspěšné a můžeme přejít k poslednímu kroku.

Připojení k Internetu

Ještě před spuštěním kppp musíme vytvořit symbolický link modemu:

ln -sf /dev/bty0 /dev/modem

V K-menu zvolíme Sítě → Vzdálený přístup → KPPP (Internet Dial-up tool)

Pokud tato položka neexistuje, bude nutné doinstalovat balíček kdenetwork-kppp-3.1–31mdk stejným způsobem jako zdrojové kódy jádra, jako klíčové slovo zvolte kppp.


Nejdříve nás bude zajímat položka nastavení → modem → dotázat se modemu. Pokud vše proběhne v pořádku, měl  by se vám objevit zhruba tento výsledek:


Nyní nastavíme účet.

Nastavení si upravte podle svého operátora nebo použijte nastavení uvedené na obrázku.


root_podpora

Ověření terminálem jsem zvolil, protože Eurotel nemá žádné heslo a bez hesla je možné použít pouze tento typ ověření. Až na vás vyskočí Přihlašovací okno terminálu, stačí dát pouze pokračovat.

Pokud názvy DNS nemáte nastaveny na telefonu, je potřeba je zadat v záložce DNS. Nyní se můžete připojit. Pokud máte v počítači ještě síťovou kartu, budete muset v Mandrake 9.0 a 9.1 udělat ruční úpravu souboru /etc/sysconfig/net­work, kde je potřeba smazat řádek GATEWAY. Soubor uložte a znovu spusťte. Pokud se připojíte, ale linka nebude průchozí, tak pro jistotu restartujte Linux, poté by mělo vše fungovat tak, jak má. Případné problémy uvádějte v diskusi, budu se je snažit zodpovědět. Na závěr bych ještě uvedl, že čísla verzí  která jsem použil, se mohou v různých distribucích a postupem času lišit.

Byl pro vás článek přínosný?