Hlavní navigace

Prison Architect: ředitelem vlastní věznice

2. 8. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Být ředitel vlastní věznice sice nepatří mezi nejvysněnější povolání, ale simulace Prison Architect ukazuje, že to je někdy i docela zajímavé. Postavte věznici pro vrahy nebo jen obyčejné počítačové piráty a udělejte jim ze života peklo. Všechna další rozhodnutí jsou pak už na vás. Tak hurá do lochu.

Prison Architect je další hra, kterou budeme v redakci pečlivě sledovat. Drží se nového trendu a umožňuje hráčům za sníženou cenu hrát už od rané alfa verze. Celkem dlouho jsem byl ke hře skeptický. To ale nebylo nudné. Na obrázcích a videích vypadá sice Prison Architect poněkud laciněji, ale stojí za ním zkušení vývojáři z Introversion Software. Ti mají na svém kontě například Darwinii nebo Defcon a jsou velmi vstřícní k linuxové komunitě. Všechny jejich hry se dostaly na Linux a fungují na něm bez větších problémů.

V současné době nenabízí Prison Architect žádnou kampaň a můžete jen volně stavět a zhmotňovat své sny o nejlepší nápravné zařízení pro zplodinu lidstva. Někomu by to mohlo připadat celkem málo na nedodělanou indie hru, která již teď stojí přes dvacet euro. Prison Architect má ale své kouzlo a téměř ihned onemocníte syndromem „ještě udělám tohle a pro dnešek končím“. Nic takového se ale nekoná a vy u hry zkejsnete minimálně další hodinku.

Prison Architect - obrázky ze hry.

Hned zpočátku víte co máte dělat

Může za to převážně úžasně jednoduché a intuitivní ovládání. Vše si i bez tutoriálu odvodíte naprosto logicky, s čímž byl například u Minecraftu problém a zpočátku byl člověk nucen hrát podle několika desítek návodů a receptů na zpracování surovin. V Prison Architect prostě postavíte místnost, hodíte k ní dveře a pak určíte její funkci. Hra si vždy sama řekne, jak má být prostor velký a co do něj musíte dát.

Když jste zpočátku zmatení, pomohou vám granty. To jsou drobné úkoly, za které získáte peníze a po jejich splnění máte poměrně funkční věznici pro lehké kriminálníky. Stavba prvních bloků vám zabere většinou tak první hodinu hraní, pak můžete přivolat první várku nových trestanců a ozkoušet zabezpečení naživo. Jakmile první vězni dorazí, všechny bezpečnostní dveře se zamknou, mohou je otevírat jen dozorci a vy se modlíte, aby v plotě nebyla díra nebo nějaká cestička nevedla pohodlně na svobodu. Pak začíná chaos a opravdová zábava s řízením věznice.

Prison Architect - obrázky ze hry.

Vězni se vyplatí

Za každého trestance dostanete od vlády nějaké peníze. Čím je těžším případem, tím samozřejmě víc, ale bude vás stát nadmíru energie, udržet pořádek. Vězni jsou také lidi a mají své potřeby. Chtějí jíst a nosit čisté oblečení. I když nejsou ve vězení na rekreaci, potřebují nějakou tu dávku rozptýlení a sprchy, vy víte na co. Kdy se co děje, určujete v denním plánu. Do rozvrhu zapíšete v kolik vězni spí, pracují a nebo jí. Oni se pak podle toho většinou řídí, pokud ne – zasáhne tvrdá ruka zákona.

Stejně vám ale může po chvíli připadat, že je hra lehká. Je-li vaše vězení postaveno dobře, jen těžko dochází k nějakým incidentům, alespoň u lehkých a středních kriminálníků. Pak nezbývá nic jiného, než pozvat opravdové vrahy. Ti lehčí trestanci jsou ve hře většinou jen za softwarové pirátství, ale takový vrahout jde v klidu do dílny, vezme nářadí a ubodá svého spolubydlícího. Proto musíte posílit ochranku, postavit kamery, to je samozřejmě pro napnutý rozpočet docela pálka a přistavit elektrické křeslo, kdyby náhodou.

Prison Architect - obrázky ze hry.

Komiksová grafika, která resignovala na animaci

Grafická stránka vsází na jednoduchou komiksovou grafiku. I tak ale hodně vězňů od sebe rozeznáte. Dokonce si můžete zaplatit i své zvěčnění ve hře. Animace pomalu neexistují. Vězni prochází nábytkem a málokdy s ním nějak interagují. To se snad zlepší v další verzi. Zvuky také nejsou nic extra. Hudba se mění podle situace. Momentálně ale bezpečně podle zvukového varování poznáte, že něco není v pořádku.

Prison Architect - obrázky ze hry.

Stále je to jen alfa verze

Hra je nyní v alfa verzi, proto obsahuje mnoho poměrně nepříjemných chyb. Často se stává, že vaši dělníci nezavedou správně vodovodní potrubí nebo elektrické rozvody. To dokáže pořádně otrávit život a není nic horšího, než když zkoušíte vše možné, aby pracovník dodal poslední dílek. Dále se někdy chovají strážci zcela iracionálně, vedou vězně delší cestou nebo chvilku trvá než zareagují. I tak je Prison Architect v současné době velmi dobře hratelný.

Prison Architect - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Hodnocení jsme se protentokrát vyhnuli. Nebylo by to fér, když je Prison Architect zatím jen v alfa verzi. Vývojáři hru poměrně aktivně vylepšují. Například – během psaní této recenze vyšla aktualizace, která přidává do hry zbraně a drogy a pracuje víc s prohledáváním cel nebo syslením předmětů vězni. Rozhodně hru doporučuji zkusit. Je extrémně zábavná, i když za ni dáte na indiovku docela dost peněz.

UX DAy - tip 2

P. S.: Hru je možné zakoupit i prostřednictvím Steamu.

Výhody

  • Zábavnost

  • Grafika

  • Herní mechanismy

  • Originalita

Nevýhody

  • Cena

  • Bugy

  • Nízká obtížnost

Byl pro vás článek přínosný?