Hlavní navigace

Názor k článku Pro více než 4 GB RAM nepotřebujete 64 bitů - je tu PAE od jara - ".... S takovou aplikací se ovšem běžný uživatel...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2009 9:34

    jara (neregistrovaný)
    ".... S takovou aplikací se ovšem běžný uživatel v praxi nikdy nesetká."

    Započítejte i paměť na grafickém akcelerátoru a uvažujte o moderních počítačových hrách. Ze 4GB virtuálního prostoru, který má aplikace k dispozici, je 1GB ukousnut rozdělením 3/1 mezi jádro a uživ. prostor. Dalších x MB se použije na namapování paměti grafické karty - dnes běžně 0.5-1GB. No a hned vám zbývají "pouhé" 2GB adresního prostoru, kam se musí vejít všechny knihovny a data, a to už některým hrám nebo CADům bude pomalu těsno.

    Nevím jestli Linux běžně mapuje grafickou paměť do prostoru aplikace, ale pravděpodobně by to mohly dělat některé proprietární ovladače na grafiku. Kvůli tomuto problému mě jeden čas padal Zaklínač, páč windowsy mají 2/2 split a pokud má grafická karta 0.5GB ram a directx ovladače si ji namapovaly do prostoru dokonce vícekrát, tak už skutečně moc místa nezbylo.

    No ale windowsy jsou problém sám o sobě, tam si klidně nechám 32b, na ty hry to stačí a víc se s tím nechci obtěžovat. V Linuxu mi 64b šlape v pohodě skoro rok a nejsou s tím žádný problémy. Souhlasím s Linusem a spol., že PAE je jen ubohá berlička z dob před 64b a snad by se o něm ani nemělo ve slušné společnosti mluvit ;-)