Hlavní navigace

Probably Archery: demonstrace technologií

20. 6. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Někdy je těžké rozlišit mezi hrou a pouhou demonstrací technologie. Probably Archery se tváří jako jednoduchá simulace lukostřelby okořeněná o malou dávku černého humoru. Při bližším pohledu ale člověk zjistí, že titul je určen spíše na vyzkoušení málo dostupného a hlavně i velmi drahého herního hardwaru.

Probably Archery je hra upravená tak, abyste měli co nejlepší zážitek z virtuální reality. Je přímo optimalizovaná pro brýle Oculus Rift, ten je ale zatím ještě ve fázi testování a k běžným koncovým zákazníkům se teprve dostane. Virtuální realitě je tak podřízeno veškeré uživatelské prostředí ve hře. Střílet z luku tak budete pouze z pohledu první osoby a Probably Archery se vám snaží co nejvěrněji simulovat vaše horní končetiny. Což se ne úplně daří.

Probably Archery - obrázky ze hry

Ovládejte každou ruku zvlášť

Podobně jako v Surgeon Simulator 2013 (více čtěte ZDE) musíte ovládat každou ruku zvlášť. Nasazení šípu na tětivu luku se díky tomu změní v nepředstavitelný boj, který méně trpělivé jedince doslova rozžhaví doběla. Při marných pokusech zkrotit nemotorné ruce vašeho virtuálního avatara dochází ke komickým situacím a nejednou vyrobíte podivně vyhlížející pózu patřící spíše do vystoupení hadí ženy v cirkusu.

Proč se tedy vývojáři rozhodli pro tak krkolomný způsob ovládání? Kromě již zmíněné helmy Oculus Rift byste při hraní měli využívat i pohybové ovládání – tedy přesněji zařízení jménem Razer Hydra. To na první pohled vypadá jako ovladače pro konzoli minulé generace Wii. Každá z páček reagující na pohyb by měla věrně simulovat jednu vaši horní končetinu. Nasadit tak šíp na tětivu a vystřelit, pak bude hračka – pokud ovšem nehrajete na Linuxu. Tato technologie je momentálně ve hře podporovaná jen na operačním systému Windows a ovladač vás vyjde na více jak tři tisíce korun. Což je poměrně velká investice.

Probably Archery - obrázky ze hry

Zkrocení luku

Bez tohoto pohybového ovládání je hraní Probably Archery téměř nemožné. Hra obsahuje několik disciplín, které působí zábavně a jsou i slušně navržené. Jenže ty rychlejší nemáte šanci na klávesnici a myši ani omylem zvládnout. Pokud si vyberete mód, kde se na vás rychle řítí rytíř s obrovským mečem a jablkem místo hlavy, jen těžko v záchvatu paniky zvládnete založit šíp, namířit a vystřelit. Pokud se vám vašeho nepřítele podaří zabít, tak to spíše náhodou než vypilovaným umem.

Jeden z módů dokonce postaví vaši armádu lučištníků proti armádě pozemní pěchoty. Virtuální kolegové však střílí vyloženě podle vás a před nabíhajícími jablkobarbary nebude nikdo spasen – pokud se ani jednou netrefíte. Stejné je to i se střílením v nulové gravitaci, opět tam na vás někdo nabíhá, nebo snahou sestřelit v obchodě s drahým porcelánem létající vejce. To se totiž pohybuje až nebezpečně rychle a každá chyba je opravdu drahá.

Probably Archery - obrázky ze hry

Kooperativní multiplayer

Pokud nejste vyloženě vlci samotáři, potěší vás přítomnost kooperativního multiplayeru. Můžete se buď s kumpány postavit proti počítači, nebo si zastřílet přímo proti sobě. Nebýt špatného ovládání a serverů zejících prázdnotou, mohla by to být i zábava. Autoři také přichystali jeden herní mód, který jako by patřil do úplně jiné hry. Můžete si s ostatními hráči zahrát Zombie Soccer. V něm se po bojišti pohybujete s obří pálkou, snažíte se dostat míč do brány a sem tam majznete miloučkého nemrtvého po hlavě takovou silou, až se skácí nehybně k zemi. Proč se takový obsah do hry dostal, je záhadou.

Probably Archery - obrázky ze hry

Na druhou stranu má Probably Archery celkem povedenou audiovizuální stránku. Autoři se nebáli křiklavé palety barev ani kýčovitého prostředí. Na poli se do větru pohybuje hustá zelená tráva a adrenalin do žil vám vhání bojový pokřik řítících se nepřátel. Všechny objekty jsou navíc vymodelovány atypicky a působí lehce komicky. Probably Archery ale bohužel není úplně ideálně optimalizovaný a na slabších počítačích může v některých momentech běžet pomaleji, než je pro hraní únosné.

root_podpora

Závěr a konečné hodnocení

Probably Archery je zajímavý experiment, který však není pro každého. Pokud disponujete potřebným hardwarem, máte dokonalou možnost si otestovat nové technologie a poměrně dobře se pobavit. Ostatní zažijí při hraní spíše utrpení a budou si nadávat, že za takovou blbinu utratili deset dolarů, za které si mohli pořídit mnohem kvalitnější indie hru.

Výhody

  • Demonstrace technologií
  • Humor
  • Multiplayer

Nevýhody

  • Nejde to ovládat
  • Cena
  • Špatná optimalizace
  • Nutnost vlastnit speciální hardware
  • Omezené funkce pro Linux

Byl pro vás článek přínosný?