Hlavní navigace

Názor k článku Proč ani letos nenastane rok linuxového desktopu? Důvodů je několik od Jet - s tou fragmentaci musim ac nerad souhlasit. Mame v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2018 12:49

    Jet (neregistrovaný)

    s tou fragmentaci musim ac nerad souhlasit.
    Mame v praci par linuxovych desktopu, kazdy jina verze ubuntu, problem je v tom, ze je velmi komplikovane prelozit program tak, aby jel na vsech. Jeden ma Qt verze 4, druhy Qt verze 5.1, dalsi Qt verze 4.01 a program proste vyhlasi nekompatibilitu knihoven.

    Krome toho musime prekladat pro nekolik ruznych linuxovych systemu, ktere pouzivame v nasich produktech. Na to mame jednu virtualni masinu, na ktere jede Redhat 7 (pro ten nejstarsi system) a pak par dalsich instalaci ve filesystemu, kde se po prepnuti schroot-em da kompilovat pro kazdy konkretni system.

    Ovsem na druhou stranu, nase produkty jsou samozrejme postaveny na linuxu, jak uz jsem naznacil vyse na nekolika ruznych distribucich a verzich. Kdyz pominu par tisic windowsich licenci, ktere jsme nemuseli kupovat, mame podstatne jednodussi instalaci - kopie harddisku nebo relativne jednoduchou instalaci z pen drive a behem 10 minut je na prazdnem harddisku kompletni produkt. Nedokazu si predstavit, kdybychom museli napred hodinu instalovat windows a pak do nej program. Krome toho, jak je nekde windows, uzivatel si tam behem par sekund nainstaluje nekolik viru a jak to chces potom udrzovat.