Hlavní navigace

Názor k článku Proč jsou monopoly problém: pár střípků z Google a politiky od Miroslav Šilhavý - Problém licencí, ale nejenom licencí, ale i smluv...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2019 9:27

    Miroslav Šilhavý

    Problém licencí, ale nejenom licencí, ale i smluv a zákonů (předpisů) je hlavně v tom, že procházejí určitým procesem.

    Prvotní je myšlenka - záměr autora, iniciátora.
    Záměr se pak přepíše do odstavcové (paragrafové) podoby.

    Z této podoby text čtou další lidé a snaží se z něj pochopit, co znamená.
    Zde je kámen úrazu. Interpretace (výklad) textu se dost často liší od původního záměru.

    Některé nesoulady zmíněných licencí pramení opravdu z jejich prvotní myšlenky. Jiné nesoulady vznikají až dodatečně nedostatečně kontextově pojatým výkladem.

    Pokud žádáte redaktora (autora článků), aby popsal rozdíly mezi licencemi, nutně se bude jednat o další výklad prvotních textů.

    Za zmínku stojí např. dost nízký spor mezi vykladači GPL a CDDL v případě ZFS on Linux a zahrnutí kódu do stromu jádra Linuxu. Obě licence sledují velmi podobný cíl, jsou slučitelné minimálně z pohledu přínosů, ochrany díla a distribuce. Kuriozní je, že proti začlenění ZFS do Linuxu nebrojí držitelé autorských práv (tedy strana CDDL), ale naopak ten, kdo by získal.

    Nežádejte proto prosím o srovnávání licencí. Žádný článek nemůže pojmout veškeré situace, naopak bude muset velmi mohutně situaci zjednodušovat. Z toho vzniknou další nedorozumění, protože článek si přečte spousta lidí, kteří si nikdy nepřečtou licenci samotnou.