Hlavní navigace

Názor k článku Proč Linux, když jej nikdo nepoužívá? od Lael Ophir - Ano, mnohokrát jsem se na root.cz dočetl, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2008 1:07

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Ano, mnohokrát jsem se na root.cz dočetl, že unixové FS prostě nefragmentují. A dokonce jsem tu viděl praktickou "defragmentační" utilitu, která vezme soubor, zkopíruje ho, a doufá, že se fragmentace zlepší. Ve Windows NTFS fragmentuje, stejně jako většina dalších FS na tomto světě; jenom o tom víme, a máme pro řešení situace lepší nástroje, než backup/restore (nebo tu zmíněnou utilitu). Windows mají možnost online defragmentace, v poslední verzi s nízkou prioritou I/O operací (takže to výrazně nezpomaluje ostatní operace nad FS). Tolik k fragmentaci.

    Vy tu ukazujete, že neznáte poměrně základní věci. Například asi nevíte, že DB data se typicky ukládají na jiné zařízení, než DB index a transakční logy. Pokud aplikace pracuje s nějakými soubory, asi je také oddělíte od DB. Pak tu mohou být různé HDD cache a další věci, které potřebují vlastní partition. Dále typicky na stroji máte partition pro root, /tmp, /var, /usr, /usr/local a /home. To máte 11 partitions jen pro začátek (já jich potřeboval cca 20). Na větším systému by byly na zvláštních zařízeních. Ale z důvodu supportu je vhodné mít stejný partitioning na všech strojích, i když je instalace malá, a vše je na jediném RAID5 (to je opět typický požadavek); navíc i na tom RAID5 to má u řady partitions dobrý technický důvod, viz výše.

    Ale u vás zřejmě nainstalujete například SAP R/3 na jednu partition, že? A když budete mít fotobanku s milionem fotografií na FS, které se nonstop exportují, importují, jsou rozdělené na více oblastí, kopírují se mezi sebou, kompilují se z nich další celky apod., vy jako export jistě nacpete binárky DB, DB soubory, a k tomu všechna data, na jednu partition, že?