Hlavní navigace

Názor k článku Proč říci ano open source ve školách od konikamyl - Já vidím problém jinde. Minulé léto jsem byl na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2011 9:45

    konikamyl (neregistrovaný)

    Já vidím problém jinde.
    Minulé léto jsem byl na srazu 15 let po maturitě na své střední škole. Součástí byla i malá exkurze po budově a do zákulisí fungování středního školství s panem ředitelem.
    Dovolte tedy abych zde předal několik postřehů. Ředitel školy dnes na škole nerozhoduje o žádných investicích. Zřizovatelem školy je kraj a tomu patří všechno kromě studentů. Před změnou, která před léty přišla, byla škola samostatnou jednotkou, vlastnila nemovitosti a hospodařila se svým rozpočtem. I když byl rozpočet omezený a jeho části účelově vázané, mohl ředitel v rámci svých pravomocí rozhodovat o investicích. Se změnou systému, kdy škola přešla na kraj, došlo ke konfiskaci veškerého movitého i nemovitého majetku ve prospěch kraje. Škola ztratila svou autonomitu a ředitel dostává peníze pouze na mzdy zaměstnanců. Ročně dostane škola 5000 (slovy pět tisíc) korun na pomůcky. Vzhledem k tomu, že se jedná o technickou školu, potřebuje vybavení laboratoří a počítačových učeben v hodnotě miliónů. Nebýt nadačního fondu jedné velké firmy působící ve městě, neměli by se studenti na čem připravovat do praxe. A to se nejedná jen o PC.
    Ředitel však odpovídá v plném rozsahu za majetek, na jehož údržbu nedostává ani korunu. Několik let žádají o pár nových židlí do tříd, ale marně. Mnoho jich je rozbitých a několikrát opravovaných ve školních dílnách. Paradoxně to jsou ty, které kraj před nedávnem dodal jako nové. Staré židle, na kterých jsme seděli jako studenti my a před námi několik dalších jsou ty nejméně poškozené. Příjde-li na kontrolu delegace z hygieny, téměř vždy naleznou nějaké nedostatky, jako například prasklá spára linolea, která je semeništěm bakterií a ohrožuje tak zdraví studentů. Nejvíce jim vadí parkety, které jsou ve všech třídách historické budovy.
    Jinak má škola nová plastová okna, která hradil kraj. Okna dodávala a montovala firma vybraná krajem.
    Po delším úvodu se tedy dostávám k podstatě mého sdělení. Softwarové vybavení do školy hradí kraj a kraj rozhoduje o tom, co a která firma dodá. Proto bych za stav věcí nevinil školy, ale kraje se svými úředníky.

    Pokud dochází k rozšiřování opensource produktů na školách, děkujme těm učitelům kteří jsou plni enthusiazmu a chápou své zaměstnání jako poslání, protože vše dělají ze své vlastní vůle a často i za svoje peníze.