Hlavní navigace

Názor k článku Proč říci ano open source ve školách od VS - Ad pošta - tam je úplně jedno, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2011 14:15

    VS (neregistrovaný)

    Ad pošta - tam je úplně jedno, že je tam nějaký SUSE Linux, protože ti zaměstnanci pracují s jednou speciální aplikací. A že je pod tím nějaký SUSE vůbec neví a nepotřebují vědět. Klidně jim ty PC zítra mohou nabootovat do jiného OS se stejnou aplikací a nikdo nic nepozná. Ty PC na poště jsou dost speciální - podobně jako pokladny v hypermarketech, co taky často jedou na linuxu, ale nikoho to nemusí zajímat. Linux se evidentně používá, když se to hodí.

    Ono obecně značná část (možná většina) lidí pracujících "s počítačem" s nějakým OS vůbec nepracuje. Oni pracují v jedné nebo více speciálních (nebo méně speciálních) aplikacích - nějaký informační systém, CAD, Office balík apod. Čili velmi často je OS věc z hlediska vykonávané práce zcela podružná, a prostě se volí takový, na kterém pojedou ty aplikace, které už jsou obvykle napsané a vybrané. A pak přichází k věci to, že když máte těch PC hodně, je levnější koupit všude license Windows a řešit support jednoho prostředí, než mít na půlce PC levnější Linux, ale skoro dvakrát tolik práce se supportem (deployment, řízené updaty, configuration management).

    Na ten poslední problém narazíte i v té škole. Mám školu, cca 250 pracovních stanic. Cca na 100 - 150 z nich prostě musí být Windows, protože se tam používá konstruktérský a elektrotechnický SW, který je jednak industry-standard, má rozumnou cenu licence pro školu, a byly investovány nemalé prostředky do vzdělání učitelů, aby byly schopni toto KVALITNĚ učit, jeden průmyslový podnik školu dost podporuje a rád vidí, že žádi v tomto SW dělají. A tady nemůžete říct, že se mají učit principy a je to jedno v čem. Oni se učí principy, ale na konkrétním SW, který ten učitel musí dokonale znát, aby byl schopen rychle poradit.

    Protože správa 150+ PC není sranda (a to ani s Linuxem) má-li to být na úrovni, a ne furt řešit nějaké průsery a komentáře co zas nefunguje, tak máme vyvinut, nasazen, a otestován systém pro automatickou instalaci OS (WinXP) a následně veškerého aplikačního vybavení a konfigurace. A teď si řeknu, že převedu 100 PC na Linux. Na začátku ušetřím něco za licence (rozpočítáno do životnosti HW cca 6 let), pak něco málo za licence antiviru. Jenže kontinuálně budu muset řešit veškerou správu dvojmo - jednou pro Win a jednou pro Linux. Jednak sám už na to nemám čas, i kdybych ho měl nebo na to někoho kvalitního sehnal (jako že neseženu), tak to škola nezaplatí, resp. v porovnání s těmi licencemi nula od nuly pojde nebo to bude ještě dražší + lidi budou kecat, že někde to je tak a někde jinak, rozvrhář bude kecat, že si nemůže výuku dát tak jak by potřeboval (teď se všude může učit všechno v podstatě) a jak by chtěli lidi, kteří tu učí a které bychom měli vyvyžovat zlatem, protože jsou dobří a věnují se těm ignorantům, co se je tu snažíme vzdělávat. Takže bysme tam měli Linux, protože je to cool a zadarmo, a ať taky žáci vidí neco jiného, ale výsledek mě nepřesvědčuje. Jako jo, máme někde dual-boot, ať se kouknou jak to vypadá. Na cvičení si to zkusí nainstalovat. Ale v kvalitě na "práci" ten systém připraven není, protože by se o to soustavně musel někdo starat (updaty + kontrola, potřebujeme doinstalovat to a to, vyšla nová verze XYZ, kterou potřebujeme protože ... , ).