Hlavní navigace

Názor k článku Proč říci ano open source ve školách od VS - Tohle by si zasloužilo nějakou hlubší analýzu, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2011 19:52

    VS (neregistrovaný)

    Tohle by si zasloužilo nějakou hlubší analýzu, jak to vlastně je. Protože o této oblasti hodně lidí říká "je to takhle, a je to špatně, já to vidím u nás v XYZ". Ale to je vždycky pohled z jednoho nebo několika málo míst. A pravidla určuje celý řetězec - zákony, ministerstvo, zřizovatel.

    I tady v diskusi se to objevilo, a já na po poslední dobou často narážím, že zkušenosti různých lidí s těmito problémy jsou velmi rozdílné. Převážně to je vlivem lokálních politiků - zřizovatele, kteří si s příspěvkovými organizacemi můžou dělat v podstatě co chtějí i nad rámec zákonných omezení. Někde toho tvrdě využívají, někde spíš ne. A potřebují-li peníze, je snadné je sebrat školám. Ředitel školy to nemůže moc medializovat, a poukazovat na to, protože by šel proti svému zaměstnavateli. A vůbec podpora školství není třeba politická priorita. Zjistěte si něco o tom, jak jsou rozděleny peníze na platy a ostatní věci, odkud zřizovatel tyto peníze bere, a jak má možnost jejich objem ovlivnit.

    Takže "peníze je bezpodmínečně nutné utratit všechny" a "zalpatit z ucelovo viazanych penazi nejaku pribuznu aktivitu je vacinou nemozne" rozhodně neplatí vždy a všude. A logicky se spíš dovídáme o případech, kde to hapruje a nefunguje, než o těch, kde to je v pořádku a problémy nejsou.