Hlavní navigace

Názor k článku Proč říci ano open source ve školách od VS - O nějakém Server/Klient to vůbec není, to je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2011 3:06

    VS (neregistrovaný)

    O nějakém Server/Klient to vůbec není, to je detail. Zpravidla těch serverů máte stejně víc, podle toho, na kterou věc se hodí který systém.

    Zamyslím-li se nad tím s nadhledem a po přečtení této diskuse, tak takovýhle článek resp. popis výhod OSS naše skolství nevytrhne. OSS je už natolik známá věc, že pokud do teď o něm někdo nevěděl a neznal jeho výhody, tak toho téměř jistě nezná mnohem víc, a mnohem podstatnější věci, a to zdroj problému. Nekvalitní lidé na rozhodujících místech. Nemusí každý IT rozumět, ale musí si pak vybrat dobré "rádce" a dát na ně.

    Podstatné je určit cíl (kvalitní výuka IT, ať už si pod tím představíte cokoliv) - už to je mnohde problém. A pak efektivní prostředky k jeho dosažení. A velmi pravděpodobně se mezi nimi objeví i OSS. Pokud ne, tak tam prostě nemá místo. Tady vidím prostor pro iniciativu ministerstva nebo i jiných organizací, v systémové a kvalitní metodické podpoře. Dosud se do toho cpalo relativně dost peněz, ale provedeno to bylo tak, že to nemá výsledky.

    Pak je tu samozřejmě klasický problém peněz. Ony v systému jsou, ale na různých úrovních se často vytváří prostředí, kde "všechno je problém". A v takovém prostředí nikdo kvalitní pracovat nebude. Objeví se výjimečně nadšenci, kteří tam často těží z OSS, ale to neřeší zdroj problému.

    Argument kancelářských aplikací / MS Office je dnes už zástupný. Hromada škol jede plně na OpenOffice, minimálně pro výuku.