Hlavní navigace

Názor k článku Proč vyhrál MS-DOS: rozhodl trh, ne kvalita od Izak - Linux je stary bajny hrdina z doby, kdy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2011 11:30

    Izak (neregistrovaný)

    Linux je stary bajny hrdina z doby, kdy se za OS neplatilo a platilo se za reseni, tedy hlavne HW + aplikace a OS byl kajsi soucasti HW a nikoho nenapdalo jej prodavat.

    Tedy jak *BSD tak Linux vznikl proto, aby byl UNIX na x86 a drzel se tehle linie ... treba dalsi moderni firma, co sla spolu s M$ do prodavani OS, nebot nemale svuj HW a musela tedy z neceho zit byla legendarni SCO ... ktera nakonec ukradla Kernel 2.0.x aby vznikl UnixWare ... a predtim kradla z BSD (jeste bez privlastku free/net/open)

    A stejne jako BSD vznikalo na universitni pude, tedy snaha mit na levnem HW OS jako hracku, se kterou si muze clovek hrat a mit doma UNIX a ne jen cekat na cas tech velkych masinek ve skolach

    Ale treba M$ muze prodavat jak za 1% dnestnich cen, tak draze, v tom mnozstvi ktere prodava bude vydelavat i za OS za 1$ ... jen bude vydelavat mene a treba si nebude moct dovolit takovou reklamu, ale s cenou vyvoje to nema nic spolecneho, ta nestoji moc, vice stoji pravnici, marketing, kancelare v kazde zemi etc ... a logicky se snazi prodat shit, ktery jeste nekdo koupi za nejvyssi cenu, kterou je ochoten trh zaplatit.

    Linux jde jinou cestou, firmy vyvoj dotuji vsem, vice firem ma tedy identicky produkt a nabizeji sluzby, tedy jejich motivace je mit spickovy OS a prodavat sluzby, idelne kdyz se to nebude kazit a nebudou potrebovat moc lidi na podporu ... coz tak proste je, Linux a jeho mainstrem SW se proste nastavi, nascheduluje se udrzba a jede na dlouhe casy bez povsimnuti ... vice mene ten SW jede bez poruchy dyl, nez vydrzi HW