Hlavní navigace

Názor k článku Procesory Intel mají vážnou hardwarovou chybu, záplata výrazně snižuje výkon od Miroslav Šilhavý - Současná pravidla jsou překomplikovaná, a lidé si zvykli,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2018 14:15

    Miroslav Šilhavý

    Současná pravidla jsou překomplikovaná, a lidé si zvykli, že bez jejich ohýbání už nelze žít. To je pro společnost toxické, standardem by mělo být možno žít bez porušování pravidel.

    Studénka je složitější. Z hlediska trestního je opravdu nutné respektovat presumpci neviny, a než jen tipovat viníka, nesmí být potrestán nikdo. Potud je to správné.

    Co je špatné je civilní odpovědnost. Tedy nárok na odškodnění. Tam není totiž potřeba nalézat viníka, stačí zhotovitel jakožto odpovědná osoba. Ta firma měla, bez ohledu na to, jestli se v trestním řízení viník najde, či ne, platit obrovská odškodnění obětem, včetně SŽDC. Bohužel, nemajtekové újmy naše soudy nerady přiznávají pro jejich složitou přezkoumatelnost - a to je veliká chyba. Kdyby firmě hrozila obrovská odškodná, pak ta firma spolupracovala i na hledání viníka. Dále by mělo být požadováno, aby takový zhotovitel byl řádně pojištěný - protože pojišťovna je dalším, kdo bude vyžadovat plnění bezpečnostních norem.

    Právo lze uplatňovat jednoduše, ale ono se nějak nechce... :(