Hlavní navigace

Professor Fizzwizzle

6. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Toužili jste se někdy stát vynálezcem? Moudrým a povětšinou také trochu šíleným člověkem? Obyčejné fádní předměty zpod jeho rukou vycházejí v novém, dosud nepoznaném hávu. Možná nebudete umět a znát vše, co je zapotřebí, jednomu profesorovi však můžete aspoň pomoci. Představujeme vám slavného profesora Fizzwizzla ve stejnojmenné hře Professor Fizzwizzle.

Professor Fizzwizzle je velmi pěkně zpracovaná logická arkáda. Vašim úkolem je banální přesun z bodu A do bodu B, jenž je pouze umístěn dále na obrazovce. Brzy zjistíte, že i taková procházka dokáže dát zabrat. Obzvláště musíte-li zdolat řadu obtížných hádanek. Pročpak profesor Fizzwizzle vůbec strastiplnou cestu podniká?

Inu, bylo nebylo. Nadaný vynálezce, který se zajímal o vše možné: zkameněliny, duhu, ptakopysčí oko… , si během jednoho velmi nudného uklízení povzdechl. Proč má dělat všechnu práci právě jen on? Sestrojil si tedy roboty. Činili práci za něj a nějaký čas to bylo dobré. Pojmenoval je Friend-Bots (přátelští roboti). Pokaždé, dříve než šel spát, je přepnul do módu Spánek. Jednou však byl příliš unavený a tak se spletl a spínač umístil až do polohy Rage-Bots (hněviví roboti). Netuším, z jakého důvodu ji vůbec tvořil, ale to je předmětem dalšího vyšetřování. Došlo k menšímu povstání, během něhož profesor násilím změnil bydliště na venkovní prostor, stejně jako některé z jeho věcí. Správný Fizzwizzle se nikdy nevzdává, a tak ani náš netradiční hrdina nemíní prostě odejít. Má svůj důmyslný plán, jenž spočívá v cestě do hlavní laboratoře, kde pomocí spínače přepne veškeré roboty zpět. Povede se mu to? Břemeno je na vašich bedrech.

Professor Fizzwizzle 1

Zvolit si můžete jednu ze čtyř nabízených cest:
Regular levels – tato cesta je nejdelší. Nastavena jako základní je z prostého důvodu. První úrovně vás postupně seznamují s ovládáním a jednotlivými hracími prvky, které zmíním níže.
Advanced levels – obtížnost, která zaútočí na vaše mozkové buňky hned s první misí.
Kids levels – jak již název našeptává, půjde pro cestu určenou spíše menším hráčům a lidem zvyšujícím si sebevědomí.
Alphabet levels – chcete se naučit či zopakovat abecedu? Proč by ne, zvolte si stezku poctivých alfabetů.

Professor Fizzwizzle 2

Z herních aspektů se na poli logiky objeví například:
Typy terénu – jak se říká, začít od podlahy. Existují tři základní podklady, po nichž si vykračujete. Jsou jimi tráva, písek a led. Každý má samozřejmě jiné schopnosti. Například po trávě se sud válí sám, zatímco na písku jej musíte neustále tlačit.
Bedny, sudy – pomocí těchto předmětů lze vyšplhat na hůře položené žebříky. Jelikož není profesor žádný mladý atlet, neskáče. Tudíž je nezbytné veškeré mezery zaplnit právě pomocí zmíněných předmětů.
Brány – porozhlédnete-li s pozorně, naleznete od každé i ovládání. Pokud na něj vstoupíte či jej zatížíte, nic vám nebrání projít. Pokud se dostanete skrze ně, jsou již nefunkční.
E.M.P. – pěkný přístroj, jež vyřadí z provozu veškeré magnety.

Professor Fizzwizzle 3

Co se týče zpracování hry, domnívám se, že není pomalu co vytknout. Již úvodní menu nám nabízí chytlavou hudbu ženoucí nás kupředu. Grafika je pěkně vykreslena. V nabídce si lze doladit potřebné nastavení. Také je přítomna nápověda včetně kompletního příběhu a úplného seznamu předmětů. Hra pochází z dílny Grubby games, tedy z krásného města Vancouveru. Proto jsou bohužel texty v anglickém jazyce, ale zahrát si hru, obzvlášť s tímto mým manuálem a volným přepisem, by neměl být problém. Právě fakt cizojazyčnosti je ale mínusem kazícím jinak perfektní čistý štít. Professor Fizzwizzle není náročný na pochopení.

Professor Fizzwizzle 4

Pokud hráč neumí anglicky, přijde o řadu vtipných poznámek autorů. Lehké a vtipné pojetí hry je ostatně velkým plusem, a to včetně příběhu, který je zčásti ve verších. Hratelnost je bezproblémová. Ovládání čítá pouze šipky, R pro restart kola a čísla 1–0 pro vkládání sebraných předmětů. Tvůrci nám celkově vzato přichystali velké množství kol o rozmanité obtížnosti. Věkové rozmezí lidí, pro něž je hra určena, je dosti široké. Rozhodně i dospělí se na cestě Advanced levels nejednou zapotí. Kdyby se vám přese všechno zdála krátká, není problém si vytvořit kolo vlastní. Ani na tuto možnost vývojáři nezapomněli. Sečteno a podtrženo, Professor Fizzwizzle velmi kvalitní logickou zábavnou hrou, které zbývá k dokonalosti pouze český jazyk a licence. Hra je totiž shareware a pokud si ji chcete plně užít, budete muset zaplatit. Naštěstí je ale vydáno volné demo, a to si můžeme dovolit.

root_podpora

Professor Fizzwizzle 5

V této ukázkové verzi je nabídnuto pár levelů a na hodnou chvíli to vystačí, pokud vás ale hra zaujala, jistě vás také zaujme příslib více než dvou set (!!!) dalších levelů v plné verzi. Navíc se dozvíte více ze soukromého života pana profesora, cestou totiž můžete sbírat fotografie do sbírky snímků na ledničce.

Na download stránce si stáhněte zkomprimovaný balíček demoverze pro Linux. Po rozbalení balíku máte spustit pouze ./run.sh. Pokud se nedaří, zřejmě nemáte správně nainstalovány knihovny SDLSDL_image.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku