Hlavní navigace

Názor k článku Programovací jazyk Forth a zásobníkové procesory od Frn - No já bych to viděl spíš přesně naopak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2005 7:11

    Frn (neregistrovaný)

    No já bych to viděl spíš přesně naopak - ty funkce (vč. goniometrickýcg, logaritmů a všeho dalšího) byly zadrátované v "místním" BASICu a daly se tam normálně používat. Ale díky dokumentaci se daly celkem jednoduše využívat i z assembleru - a to vč. V/V operací. Dokomce se pracovao s tzv. "kanály", což bylo na svou dobu docela namakané - pokud si to dobře pamatuju, jeden kanál sloužil pro jednořádkovou komunikaci s uživatelem (ano, z assembleru se velmi jednoduše dal zavolat požadavek na zadání reálného čísla, které se pak objevilo na zásobníku), druhý vypisoval na obrazovku (tedy ekvivalent dnešní konzoly), další se daly otevřít pro komunikaci s tiskárnou nebo mikrodrajvy (pásková zálohovací jednotka, kterou v mém okolí nikdo nikdy neviděl na vlasdtní oči ..)

    Ta doba už je pryč. Skoro se mi chce říct bohužel, protože kdo dnes může říct, že zná všechny programy a ovladače svého počítače na (skoro) 100% ?

    BTW docela zajímavou roli v tom sehrál Svazarm, pro později narozené "Svaz pro spolupráci s armádou", který sdružoval a kontroloval lidi, jejichž zájmy bylo potřebné monitorovat, usměrňovat a případně i využívat (např. potápěči, sportovní piloti, parašutisti apod.) A právě v této organizaci se združovali mj. i zájemci o výpočetní techniku - a tady také vzniknul legendární komentovaný výpis ROM počítače ZX Spectrum, který byl mezi komunitou častěji čtený a citovaný než bible mezi věřícími (a mnozí z nás na rozdíl od nich dokázali lépe citovat). A v záhlaví bylo právě číslo "666", což bylo evidenční číslo příslušné pobočky Svazarmu. Ale na všechno toto už se dávno snesl prach, tyto "počítače" už většinou skončily na smetišti a málokdo už pamatuje co mezi komunitou znamenalo číslo 666. Mnohem známější se později stala 602. organizace, jejíž členové pochopili kam se bude vývoj ubírat a na nastupujících PC (tehdy XT) se rozhodli prosadit diakritiku. Udělali to tak důsledně, že se z nich také stala legenda .. ale to už je jiná kapitola.