Hlavní navigace

Názor k článku Programovací jazyk Rust: náhrada C nebo slepá cesta? od Miloslav Ponkrác - Ad D: O jazyku D jsem se dozvěděl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 11. 2016 0:05

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Ad D: O jazyku D jsem se dozvěděl já osobně před více než 10 lety. Jazyk sám existuje 15 let.

    Ad Rust: Proč by měl Rust přežít? Není splněna ani jedna ze dvou podmínek: Co má tak speciálního, že by stálo za to ho používat proti jiným konkurenčním jazykům? A nebo kdo bude tak velký tahoun, aby ho propagoval, cpal do něho peníze, atd.?

    Ad Go: Projekty vznikají a zanikají. Go si myslím, že má nejhorší prognózu. Protože dokud se bude o Go starat Google, tak nemá smysl založit spolek/nadaci/co­koli, která ho bude propagovat a rozvíjet. A až Google Go odstaví, tak už bude pozdě. Pro jistotu: Je přirozeností Google, že projekty bez milosti ukončuje, a umrtvuje - stačí si projet seznam projektů, které Google ruší každý rok.

    Celý problém je, že proti C++, do kterého lije velké prachy Microsoft, a proti řekněme Swiftu, kam bude lít Apple - nemá D, Rust ani Go žádnou podstatnou výhodu. Proti C++ jsou určitě lepší, ale zase ne PODSTADNĚ lepší, aby stálo investovat ekonomickou ztrátu za přechod projektů na jiný jazyk. A pochybuji, že někdo tu investici prachama, aby jiný jazyk protlačil udělá. To v případě D/Rustu/Go je velice nepravdědpobné.