Hlavní navigace

Průzkum Desktop Linux 2007: Ubuntu, GNOME a Firefox

24. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Server DesktopLinux pořádal další ročník průzkumu Desktop Linux Survey 2007. Světová veřejnost měla možnost hlasovat o oblíbené linuxové distribuci, grafickém prostředí, webovém prohlížeči a dalších aplikacích. První příčky zřejmě nikoho nepřekvapí a proto jsou i v titulku našeho článku. Co ale ostatní?

O anketě Desktop Linux Survey 2007 jsme vás informovali už minulý týden. Anketu pořádal server DesktopLinux a uživatelů se ptal na jejich linuxový desktopový systém, grafické prostředí, webový prohlížeč, e-mailového klienta a spouštění aplikací určených pro MS Windows.

Průběžné výsledky byly známy už v době vydání naší zprávičky. Některé údaje se ovšem ještě podařilo zvrátit. Nyní jsou k dispozici oficiální výsledky ankety. Celkem se zúčastnilo 38 500 respondentů, což je téměř trojnásobek proti loňským 14 535. Jedná se tedy o poměrně velký a vypovídající vzorek uživatelů.

Většina „vítězů” vás zřejmě nepřekvapí a výsledky se většinou daly docela dobře odhadnout dopředu. O to zajímavější jsou ale některé nižší pozice.

Desktopové distribuce

Dle očekávání je na první místě mezi distribucemi Ubuntu. Pro tento systém hlasovalo více než 30 % respondentů. Pod Ubuntu samozřejmě spadají také všechny příbuzné distribuce jako Kubuntu, Xubuntu a Edubuntu, protože by nebylo fér je počítat zvlášť, když se jedná v podstatě o totožnou distribuci.

Na druhém místě se pak s 21 % umístila rodina distribucí SUSE. Podle dodatečných informací tvoří drtivou většinu (19,7 %) uživatelé openSUSE. Jen 1,3 % zbylých uživatelů používá komerční variantu SLED. Každopádně SUSE proti předchozímu ročníku zaznamenalo výrazný nárůst. V roce 2006 dosáhlo jen na 13 %.

Na třetím místě se pak se 14 % umístila kategorie „Debian a ostatní”, což kromě samotného Debianu zahrnuje také řadu odvozenin jako Freespire, Linspire, Linux Mint, MEPIS a Xandros. Samotný Debian by získal solidních 11,7 % a sám o sobě by také skončil celkově na třetím místě.

Distribuce

Zajímavé je, že pokud bychom sečetli všechny distribuce založené na Debianu a do jednoho pytle tedy hodili Debian, Ubuntu a všechny zmíněné odnože, získala by tato skupina mezi distribucemi ohromujících 44,6 %. Je zřejmé, že Debian výrazným způsobem udává rytmus většině distribucí.

Na čtvrtém místě se pak s 9 % umístila další skupinka nazvaná „Fedora/RedHat” do které patří také CentOS. Ten je přímo založen na RedHatu a v podstatě se jedná o totožný systém.

Na pátém místě je pak překvapivě Gentoo, který získal 7 %. Ačkoliv Gentoo rozhodně není systém pro běžného Frantu, rozhodně má mezi distribucemi velmi silnou pozici.

Zbývajících 18 % distribucí spadlo do skupiny „ostatní”. Jsou mezi nimi například Mandriva (3 %), Knoppix (2,7 %), Arch Linux (2,5 %), Slackware (2,4 %), PCLinuxOS (2 %) a DSL (1,2 %). Zbytek distribucí získal méně než jedno procento hlasů.

Největším zklamáním mezi distribucemi je velmi špatné umístění distribuce PCLinuxOS. Přestože se jedná o velmi kvalitní distribuci, o které se v poslední době často hovoří, dvě procenta uživatelů nikoho neoslní. A to i přesto, že na serveru DistroWatch se drží dlouhodobě na druhém místě za Ubuntu a zdá se, že má potenciál jej dokonce překonat.

Desktopová prostředí

V této kategorii byl výsledek do poslední chvíle nejistý a souboj obou prostředí byl velmi napínavý. Ačkoliv se ještě několik dní před zveřejněním oficiálních údajů zdálo, že KDE má šanci těsně zvítězit nad GNOME, nakonec se situace obrátila.

Výsledkem je vítězství prostředí GNOME, které používá 45 % dotázaných uživatelů. KDE skončil o deset procent níže, tedy na 35 %. S ohledem na vítěze kategorie distribuce je zřejmé, že GNOME výrazně pomáhá to, že je primárním prostředí Ubuntu.

Prostředí

S velkým odstupem se pak na třetím místě s 8 % umístilo prostředí Xfce. Zbývajících 12 % opět spadá do kategorie „ostatní”. V ní jsou především prostředí: Fluxbox (3,9 %), Enlightenment (1,8 %), IceWM (1,5 %) a WindowMaker (1 %). Ostatní správci nedosáhli na jedno procento.

Používáte častěji GNOME nebo KDE?

Prohlížeče

Výsledek v kategorii prohlížeče byl předem odhadnutelný a asi není pro nikoho překvapením, že s velkým náskokem získal první místo Firefox, který obdržel celkem 60 % hlasů. Daleko za ním je pak Konqueror se 14 % poměrně těsně následovaný Operou s 12 %.

Prohlížeče

Textové prohlížeče (Lynx, Links, ELinks a další) se pak se 4,3 % umístily na čtvrtém místě. Překonaly i takové prohlížeče jako Mozilla (3,7 %), Epiphany (2,3 %) či SeaMonkey (1,7 %).

E-mailové klienty

Ani tady nás nečekalo žádné výrazné překvapení, přestože vítězství Thunderbirdu už nebylo tak suverénní jako v případě Firefoxu. Thunderbird tedy získal 37 % a na paty mu s 32 % šlape Evolution. Je zřejmé, že nejoblíbenější klient má vážného konkurenta.

S podstatně větším odstupem je pak na třetím místě se 17 % klient Kmail, který je oblíbený především mezi uživateli KDE. Přestože toto prostředí používá 35 % uživatelů, jen asi polovina z nich využívá jeho nativního e-mailového klienta.

E-mail klienti

Klienti na dalších příčkách už nezískaly nikterak výraznou podporu. Následuje Mutt (2,7 %), Opera (2,2 %) a Sylpheed (1,6 %). Zajímavé je, že e-mailového klienta SeaMonkey využívá jen asi 0,9 % dotazovaných, což je přibližně polovina všech uživatelů balíku.

Aplikace z MS Windows

Poslední kategorii tvoří software pro běh aplikací původně určených pro MS Windows. Zde plných 39 % dotazovaných odpovědělo, že vůbec tento problém nepotřebují řešit a žádnou z nabízených aplikací proto k provozu MS Windows nevyužívají.

Ze zbývajících respondentů získal nejvíce hlasů (44 %) Wine, což zřejmě opět není žádné překvapení. Na druhém místě je pak komerční virtualizační nástroj VMWare, který využívá více než čtvrtina (27 %) uživatelů. Následující aplikace již mají poměrně velký odstup. VirtualBox získal 8 %, Cedega 6 % a Crossover Office 5 %. Následuje Qemu s 2,6 %.

Win on Lin

Velkým zklamáním jsou pak virtualizační nástroje uvnitř linuxového jádra. Xen získal 1,1 %, KVM 0,7 % a OpenVZ pouhých 0,1 %. Překvapivé je i poměrně silné zastoupení placeného VMWare, přestože je k dispozici podobně kvalitní open-source nástroj VirtualBox.

root_podpora

Závěrem

Průzkum Desktop Linux Survey 2007 je za námi. Jeho výsledky jsou i nejsou překvapivé. Některé byly odhadnutelné předem, jiné dokázaly překvapit. V každém případě se ale jedná o zajímavá čísla, která napovídají o aktuální struktuře uživatelů desktopového Linuxu.


Grafy pocházejí z článku 2007 Desktop Linux Survey results revealed a byly vydány za laskavého svolení původního autora, kterým je Steven J. Vaughan-Nichols.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.