Hlavní navigace

První distribuce inspirovaná iPadem, Fedora mění filozofii odkládacího oddílu

25. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: JingOS
JingOS je první distribuce inspirovaná iPadem. Linuxová distribuce Fedora představila běh zRAM v paměti pro zajištění komprimovaného odkládacího oddílu. Mezi vývojáři Debianu probíhá diskuse o tom, jak se stavět k „vendoringu“.

JingOS: distribuce inspirovaná iPadem

JingOS je nová linuxová distribuce postavená na Ubuntu určená pro dotyková zařízení. Podle vyjádření vývojářů se jedná o vůbec první distribuci, která se inspirovala u iPadu. Uživatelské rozhraní tak připomíná svým vzhledem a chováním iPadOS, pod kapotou se ale skrývá linuxové jádro. JingOS přichází i s vlastní sadou aplikací jako je kalendář, správce souborů nebo webový prohlížeč. Kromě tabletů a telefonů půjde tento systém spustit i na běžném PC. Cílem jeho tvůrců je vytvořit podobný ekosystém, jaký nabízí například Apple nebo Microsoft.

JingOS

Fedora

Linuxová distribuce Fedora představila běh zRAM v paměti pro zajištění komprimovaného odkládacího oddílu. Tato vlastnost by se měla objevit jako výchozí v nadcházející Fedoře 34. V současné době je komprimovanému odkládacímu oddílu vyhrazen pouze zlomek systémové paměti. Vývojářský tým však velikost takto využité paměti hodlá výrazně zvýšit.

Fedora 33
Fedora 33

Debian přemýšlí, co s vendoringem

Mezi vývojáři Debianu probíhá diskuse o tom, jak se stavět k „vendoringu“ – tedy kopírování cizích zdrojových kódů do vlastního projektu. Směrnice Debianu neumožňují stahování softwaru třetích stran během tvorby balíčku. Tento přístup je ale mezi vývojáři docela běžný. Z diskuze zatím vyplývají tři možná řešení. Debian buď uvolní své směrnice, vytvoří nové balíčky pro spousty málo užívaných závislostí nebo spojí všechny tyto závislosti do jednoho velkého balíčku.

root_podpora

Debian 10 s Gnome

Ubuntu běží na Apple Silicon

Linus Torvalds se vyjádřil, že port Linuxu na Apple Silicon (M1) nepřijde v nejbližší době. Kromě toho, že Apple otevřeností zrovna nevyniká, pro tento procesor navíc není veřejně dostupná žádná dokumentace. Vypadá to ale, že se šeredně mýlil. Vývojáři virtualizační společnosti Corellium se pochlubili tím, že se jim na této platformě podařilo úspěšně spustit Ubuntu 20.04. Vedle projektu Asahi Linux, který se snaží o portaci Linuxu za pomocí reverzního inženýrství, se tak jedná o další pokrok v této oblasti.

Ubuntu 20.04 na Apple Silicon

Nově vydáno

Operační systém GhostBSD vyšel ve verzi 21.01.15. Linuxová distribuce s nejnovějším prostředním KDE Plasma KaOS je k dispozici ve verzi 2021.01.Vyšla verze 3.13.0 komunitně vyvíjené lehké distribuce Alpine Linux. Malá linuxová distribuce pro servery a vestavěná zařízení Zeroshell oznámila vydání verze 3.9.5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.