Hlavní navigace

První pohled: Linux Mint 16 Petra

24. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zima se blíží a s ní jako tradičně i nové vydání distribuce Linux Mint. Šestnáctá verze přezdívaná Petra přináší pěkné, ale ne zásadní novinky. I přesto je vydání jistým milníkem v historii distribuce. Grafické prostředí Cinnamon se totiž plně osamostatnilo od mateřského GNOME a jede na vlastní triko.

Linux Mint 16 už je k dispozici v RC verzi, takže už ho sami můžete vyzkoušet. Nicméně není kam spěchat a stabilní verze by měla vyjít zhruba do dvou týdnů. Přesný datum vydání u Mintu nikdy neznáme. Zatím si novou verzi můžete prohlédnout v galerii níže.

Mint jako takový si pro nás konečně připravil podstatně hezčí přihlašovací obrazovku, snadné formátování USB flash disků či rychlejšího správce softwaru s lehce poupraveným rozhraním. Obrazy distribuce už nebudou tolik komprimované, takže nakynou o pár stovek megabajtů, ale na druhou stranu by tak měl systém běhat svižněji v živém sezení spuštěném z DVD nebo USB. V dnešní době určitě rozumná změna.

root_podpora

Grafické prostředí Cinnamon se, jak už bylo zmíněno, s verzí 2.0 kompletně odtrhlo od GNOME. Krom toho se nová verze chlubí lepší správou uživatelů, novými systémovými zvuky s detailními možnostmi nastavení či opět propracovanějším správcem souborů Nemo. Nejužitečnější jsou ovšem nové možnosti práce s okny – snadno je lze připojovat okrajům a skládat vedle sebe.

Prostředí MATE tentokrát zůstalo ve verzi 1.6, která už byla v minulém vydání. Nové jsou tedy maximálně opravy chyb. Není se čemu divit, MATE jakožto reinkarnace starého GNOME 2 už toho do budoucna moc nenabídne. Ale pro některé uživatele je to zkrátka srdcovka… Brzy po vydání stabilní verze Petry vám přineseme recenzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.