Hlavní navigace

Autorské poplatky se budou zvyšovat jen o inflaci, schválila sněmovna

22. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Navigační systém Galileo postihují závady, distribuce Clear Linux je vhodná i pro hry, CIA dala na internet tajné dokumenty za padesát let a autopilot od Tesly skutečně řídí bezpečněji než člověk.

Software a hardware

Evropská unie před měsícem konečně spustila navigační systém Galileo, který by měl být o něco lepší alternativou amerického GPS. Hlavně co do přesnosti určení polohy. Už po pár týdnech provozu se však objevují docela velké problémy. V několika družicích se zastavily atomové hodiny, které jsou pro určování polohy zásadní. Některé se podařilo restartovat, nicméně další zůstávají nefunkční, možná nadobro. Vědci zatím nemají přesnou odpověď na to, co problémy způsobuje, ale zdá se, že může jít o systémovou vadu. Zvažuje se proto, že se vyslání dalších družic odloží. Funkčnost systému zatím ohrožena není, protože každá družice má celkem čtvery samostatné hodiny a k provozu stačí jedny.

Ilustrace navigačního systému Galileo

Ilustrace navigačního systému Galileo

Moc se o tom neví, ale Intel vyvíjí vlastní linuxovou distribuci. Jmenuje se Clear Linux, je lehkotonážní a je určena hlavně pro cloud a servery. Co je zajímavé, distribuce nedávno přidala i možnost provozovat Steam a hrát na něm hry. A co je ještě zajímavější, odlehčenost distribuce je na výkonu skutečně znát. Server Phoronix to patřičně otestoval a výsledek je takový, že hry mají o cca 10–30 % FPS navíc, což není málo. Je to ve srovnání s distribucemi jako Ubuntu nebo Fedora s téměř stejnými komponentami (kernel, ovladače, X server). Takže pro náruživé linuxové hráče možná Clear Linux stojí za zvážení.

Nintendo poprvé širší veřejnosti umožnilo vyzkoušet novou kapesní konzoli Nintendo Switch, kterou lze zároveň zadokovat a připojit k televizi. Reakce jsou však mírně řečeno rozpačité. Kritikům se nelíbí relativně vysoká cena 300 dolarů a fakt, že se Switch snaží dělat hodně věcí, ale žádnou nedělá příliš dobře. Výkon je poměrně nízký a pro řadu her by mělo být maximum rozlišení pouze 720p. V době, kdy se tolik skloňuje 4K. Asi nejvíc Nintendo naštvalo potenciální zákazníky tím, že Switch nebude umět přehrávat video ze streamovacích služeb jako Netflix, což je dnes u herních konzolí úplně běžná věc. Společnost však nevyloučila, že podpora přibude v budoucnu.

Aplikace Google pro Android přidává jedno maličké, avšak velmi užitečné vylepšení. Představte si situaci, kdy chcete něco vyhledat, ale zrovna není k dispozici připojení k internetu. Aplikace si nově dotaz zapamatuje a o vyhledání se sama pokusí, až bude navázáno stabilní spojení. Poté vás Google upozorní systémovou notifikací, že výsledky jsou připraveny. Kromě situací, kdy spojení neočekávaně vypadne, se to u nás může hodit třeba i v metru nebo tunelech. Funkce je bohužel dostupná pouze na nejnovějším Androidu 7 Nougat.

Byznys, politika, právo

Poslanecká sněmovna schválila novelu autorského zákona, která stanovila strop na zvyšování autorských poplatků samotnými autorskými organizacemi. Ty poplatky nebudou moct zvýšit o víc než o inflaci. Reálně by se tedy poplatky zvyšovat neměly. Vyšší růst by byl možný pouze se souhlasem parlamentu (v podobě novely zákona) nebo Ministerstva kultury. Autorské svazy příliš nadšené nejsou, protože v některých případech požadovaly až několikanásobné zvýšení poplatků. Např. poplatek za půjčení knihy měl vzrůst z 50 haléřů na 2 Kč. Značně se měly zvýšit také sazby pro veřejné kopírky. Proti zvyšování poplatků vystupoval hlavně poslanec Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí. Podle něj by zvýšení negativně dopadalo hlavně na živnostníky.

Otisk prstu jako heslo má z legislativního hlediska jeden velký problém – na rozdíl od hesla vás úřady zřejmě mohou donutit k jeho vydání. Soud v americké Minnesotě rozhodl, že na otisk prstu se nevztahuje tzv. právo nevypovídat stanovené v pátém dodatku ústavy. Protože nejde o něco co znáte (heslo), ale co máte. Podle soudce je tak donucení podezřelého k použití prstu k odblokování zařízení zákonné, podobně jako třeba odebrání vzorku krve. Navíc by určitě problém nebyl ani v tom, kdyby vyšetřovatelé jeho otisk nějak zrekonstruovali a zařízení odemkli. Jaké z toho plyne ponaučení? Otisky jsou dobré pro rychlou a jednoduchou ochranu, ale pro vše důležité raději používejte hesla.

Hledáte nějaké čtení na dlouhé zimní večery? Co třeba kompletní archiv CIA od 40. do 90. let minulého století? Agentura balík kdysi tajných dokumentů nově zveřejnila on-line. Materiály, celkem jde o téměř 12 miliónů stran, byly odtajněny už v roce 2000, ale dosud byly přístupné pouze z několika málo počítačů v národním archivu v Marylandu. CIA nakonec byla donucena je zveřejnit i takto na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Kdysi agentura žadatele odmítala s tím, že by data musela vypálit na 1200 CD a stálo by to nemálo peněz. Materiály mimo jiné obsahují informace o sledování UFO, nacistických zločinech nebo úvahy o možném atentátu na Fidela Castra.

Zajímavosti / telegraficky

Automobilka Tesla se může pochlubit prvními nezávislými daty, která dokazují, že jízda s autopilotem statisticky značně zvyšuje bezpečnost. Před zavedením autopilota byla nehodovost Tesel 1,3 nehody na milión najetých mil, po zavedení klesla na hodnotu 0,8. To je cca 40% snížení nehodovosti. Vyplývá to z dat národní agentury pro silniční provoz. Navíc je třeba dodat, že autopilot zřejmě bude ještě podstatně úspěšnější. Statistika totiž nerozlišuje, zda v danou chvíli vůz řídil člověk nebo počítač, pouze že šlo o vůz od Tesly. Autopilot je stále považován jen za asistenční funkci, ale na dálnicích a přehledných úsecích funguje plně bez nutnosti zásahu uživatele. I když ten samozřejmě stále musí být v pozoru.

Také SpaceX, další firma Elona Muska, oslavila dílčí úspěch. Úspěšně vyslala a na zem navrátila raketu Falcon 9, která ve vesmíru vysadila deset nových satelitů. Šlo o první start od zářijového incidentu, kdy raketa při startu explodovala. Vyšetřování ukázalo, že selhala kyslíková nádrž a budoucím problémům zřejmě půjde předejít jen tím, že nádrž bude plněna pomaleji. Dalším startům by tak nemělo nic bránit.

Vědci vyvinuli baterii, která se v případě vzplanutí sama dokáže uhasit, a to během necelé půlsekundy. Důležité je, že to nijak nesnižuje kapacitu ani nezvyšuje velikost baterie.

Gabe Newell, šéf společnosti Valve, se zúčastnil AMA na Redditu. Žádnou otázku ohledně Linuxu nebo SteamOS bohužel nezodpověděl.

Microsoft ohlásil, že ukončí vývoj hry Minecraft Pocket Edition pro vlastní mobilní systémy Windows Phone a Mobile. To o situaci na mobilním trhu hovoří docela jasně. Naopak potěšilo, že pro Linux poprvé vyšel přepracovaný Minecraft Launcher.

UX DAy - tip 2

Nasazení Ubuntu na notebooky Dell se výrobci vyplatilo, prozradil Barton George z Dellu. Náklady jsou prý relativně nízké a prodaly se notebooky za desítky miliónů dolarů. Dell tedy plánuje se Linuxem přinejmenším pokračovat, dost možná ještě nabídku rozšíří.

Internet Archive vydal rozšíření pro Chrome, které vám v případě nedostupnosti stránky nabídne její archivovanou verzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.