Hlavní navigace

První test Steam Deck, LibreOffice a pokročilé diagramy SmartArt

27. 2. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Valve
U.S. Patent Apple na počítač v klávesnici, Intel SVT-AV1 0.9.1 vylepšuje podporu pro stará CPU bez AVX, Wine 7.3 s dalšími knihovnami ve formátu PE, GIMP 3.0 o notný kus blíž, vyšla verze 2.99.10.

GIMP 3.0 o notný kus blíž, vyšla verze 2.99.10

Už o ní psal Honza ve zprávičce, ale doplňme s ohledem na význam této vývojové verze některé další detaily. Vydání přelomového GIMPu 3.0 blokuje několik věcí a jednou z nich zmíněnou ve zprávičce, byla nutnost výrazné aktualizace API, na kterou nyní došlo.

Dále tvůrci uvádí přechod od linked layerslayer sets – s novou implementací lze pro operace využívat vícenásobné výběry a všechny nástroje podporují, stačí prostě spojit vrstvy pod společný název dané sady vrstev. Názvy pak pomohou i při rychlém vyhledávání, zejména u složitějších projektů (kromě běžného textu lze využívat i regulární výrazy).

Upravena je funkcionalita zámků objektů, zjednodušeno je zapnutí/vypnutí dynamiky (např. tahů štětců). Jsou zde i nové vlastnosti jako režim Line Art pro kyblík s barvou (Plechovka).

Zapracováno je na pluginech, vedle obligátního formátu Adobe PSD zde najdeme podporu pro JPEG XL či kurzory z Windows (.cur), aktualizována je podpora HEIF (zmizela ne vždy přesná heuristika rozhodování o barevné hloubce exportu).

Vše detailně popisuje oznámení na domovském webu projektu a dlouhé povídání věnuje i buildování GIMPu, vylepšením podpory CPU architektur atd. Významná část potřebných prací, které blokují vydání verze 3.0 je tedy hotova.

Nyní se síly soustředí na další velký blok jménem port na GTK 3.0. Práce již probíhají a je u nich potřeba hodně testování. Hodně času vývojářů také nyní spotřebovává práce na podpoře Waylandu a nemalé úsilí se věnuje i podpoře macOS. Podrobnosti shrnuje záznam na Wiki projektu, v tuto chvíli je otevřených ještě více než 80 bugů, které blokují vydání verze 3.0.

Wine 7.3 s dalšími knihovnami ve formátu PE

Pravidelná nová vývojová verze Wine je tu a s ní dalčí knihovny převedené do formátu Portable Executable (tentokrát jde o pokrok u USER32 a WineALSA).

Autoři dále ve velkém čistili podporu typu long, přidali fungující podporu sad API, různé opravy pro HID joysticky a samozřejmě další nahlášení chyby v oblasti běhu aplikací. Tentokrát je jich méně, „pouze“ 15. Nejstarší čekala na vyřešení necelých 7 let, nejmladší pak dva dny.

První test Steam Deck

Michael Larabel vydal na Phoronixu úvodní recenzi přenosné konzole Steam Deck od Valve, která staví na x86 APU AMD Van Gogh v kombinaci s operačním systémem Arch Linux.

Doplňme, že Steam Deck kombinuje APU s 16 GB LPDDR5 a až 512GB SSD, vše v těle se 7palcovým HD displejem. Vše běží na SteamOS 3.0 na bázi již zmíněného Archu (tedy již ne Debianu), aktuálně s jádrem Linux 5.13, X.Org 1.21, MESA 22.0 devel, Vulkan 1.2.199, KDE Plasma 5.23 či použitím souborového systému Ext4.

Vzhledem k tomu, jak významnou změnu v oblasti mobilních herních přístrojů i významu pro Linux jako takový může Steam Deck pro budoucnost otevírat, stojí recenze rozhodně za přečtení.

Intel SVT-AV1 0.9.1 vylepšuje podporu pro stará CPU s pouze SSE

Lednová verze AV1 kodéru SVT-AV1 0.9 dostává nyní dílčí aktualizaci. Novinkou je volba --fast-decode, která produkuje datové proudy vyladěné na rychlejší běh v režimech M5 až M10, dále nová volba --tune pro subjektivně optimalizovaný režim kódování videa a dále různá vylepšení v oblasti kompromisu mezi kvalitou a denzitou u 4k rozlišení a řešení nahlášených chyb.

Nová verze také nabízí optimalizace pro staré procesory, a to s nový SSE kernely, které zrychlují běh na starém železe. Stále ale s ohledem na náročnost AV1 je doporučeno držet se procesorů s AVX. Nicméně mezi ty bez AVX se řadí třeba procesory Intel až po 32nm Westmere/Gulftown, tedy 6jádrové procesory (12×HT) platformy LGA1366 / Intel X58.

LibreOffice pracuje na podpoře pokročilých diagramů typu SmartArt

Podpora prvků SmartArt, tedy konfigurovatelných graficky uspořádávaných prvků využívaných mimo jiné výrazněji v PowerPointu, je jednou z bolístek LibreOffice. Tvůrci balíku se nyní na SmartArt zaměřují více a po již celkem fungující podpoře základních prvků tohoto typu nyní vrhli síly i na ty pokročilejší, složitější.

Jednoho dne je tak klidně možné, že vedle bezproblémového importu SmartArt prvků bude LibreOffice schopen nabídnout i jejich tvorbu v podobné míře jako MS Office. Jsme ale na začátku cesty, jak informuje Phoronix, poslední commit vývojáře Armina Le Granda je prvním krokem na cestě k uvedenému ideálnímu cíli.

root_podpora

U.S. Patent Apple na počítač v klávesnici

Společnost Apple podala loni v srpnu žádost o patentování počítače umístěného ve vstupním zařízení, jinak řečeno počítače v klávesnici. Vynálezci této zásadní inovace IT světa (patent popisuje použití jediného portu pro I/O i napájení) jsou Michael E. Leclerc, Brett W. Degner a Ian P. Shaeffer. Na 28 stranách [pdf] materiálu je detailně v nejjemnějších nuancích popisován celý vynález hodný patentování.

Dovoluji si veřejně přiznat, že jsem jej nečetl celý, nicméně se sluší v tomto kontextu zmínit lehké narážky mnohých IT webů zmiňující vedle Raspberry Pi 400 třeba jiné prior art stroje jako Atari 800 XL, Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum, nebo … nebo … Apple II. Pan Sinclair bohužel nedávno zemřel, komentář Steva Wozniaka se nám nepodařilo získat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.