Hlavní navigace

První várka routerů Omnia je hotová, distribuce začne příští týden (doplněno)

15. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
Aktualizováno 15. 9. 2016 21:00
Vývojáři z CZ.NIC oznámili, že prvních 700 routerů Omnia je vyrobených a tento týden se dostanou k přepravní společnosti. Začátkem příštího týdne se začnou rozesílat uživatelům.

Doplněno o vyjádření CZ.NIC.

Vývojáři z projektu Turris Omnia oznámili, že byla dokončena výroba první várky routerů. Vyrábí ji firma Wendell v Lanškrouně, říká Bedřich Košata, vývojář Omnie z CZ.NIC. Zatím je jich necelých 700, což tvoří asi 17 % všech objednávek na Indiegogo. Nyní si zásilku přebírá přepravní společnost a během příštího týdne se routery začnou rozesílat prvním zájemcům.

Zatím budou rozesílány následující varianty:

  • 1 GB paměti, jen deska (všechny)
  • 1 GB paměti, stříbrná krabička, WiFi (všechny)
  • 1 GB paměti, stříbrná krabička, bez WiFi (všechny)
  • 1 GB paměti, modrá krabička s WiFi (část)

Továrna je v současné době schopna vyrobit 500 kusů týdně, takže někteří zájemci budou muset na své routery čekat až dva měsíce. Bude to minimálně 500 ks týdně, ale doufáme, že to bude víc, říká Košata. Vývojáři zveřejnili několik fotek z výrobního procesu:

Vývojáři zatím nezveřejnili, v jakém pořadí budou jednotlivé varianty Omnie vyráběny. Je to naplánováno, ale protože do toho vstupují ještě další vlivy, jako je třeba sdružování zásilek do jednotlivých zemí při rozesílce, atp., tak ten proces není úplně jednoduchý. Nechceme proto předem vydávat příliš detailní informace, protože se může stát, že některé kousky odejdou v jiném pořadí, než jak byly vyrobeny, říká Košata.

Jisté je v tuto chvíli především to, že přednost dostala varianta s nižším množstvím paměti. Podstatné je, že vzhledem k tomu, že 1 GB a 2 GB verze se liší již v osazování, museli jsme jednu variantu upřednostnit – ve výrobě lze těžko přehazovat po každých pár deskách osazované součástky. Rozhodli jsme se udělat nejprve 1 GB verzi, která je levnější a v případě výrobních problémů při startu výroby by to nebyla taková ztráta. Proto budou 2 GB verze dodávány v druhé části rozesílky. Jinak budeme o průběhu výroby a odeslaných typech informovat v pravidelných aktualizacích na Indiegogo, dodává Košata.

V současné době je na Indiegogo vybráno více než 1,1 milionu dolarů, což je 857 % původní částky, kterou se projekt pokoušel získat.

Omnia je reakcí na zájem o původní router Turris, který byl vyvinut a distribuován v rámci bezpečnostního projektu sledujícího útoky na internetové uživatele. Později byl plán přepracován a z odlehčené verze se stala verze ještě výkonnější a také dražší.

Parametry Omnie jsou následující:

Cloud 24 - tip 1

  • SoC Marvell Armada 385 @ 2 × 1,6 GHz
  • 1 GB RAM (s možností objednání 2GB verze)
  • 8 GB eMMC + 8 MB NOR
  • 5 + 1 Gbit port + SFP
  • 2 × USB 3.0
  • Programovatelné stmívatelné RGB LED
  • 3 × miniPCIe (jeden přepínatelný na mSATA)
    • Ve dvou slotech volitelně Wi-Fi, SIM slot
  • RTC čip, crypto čip pro lepší entropii RNG
  • 10× GPIO, 2× UART, SPI, I2C

Postupně se také měnil vzhled Omnie a místo plastové krabičky bylo nakonec rozhodnuto přejít na plech ve třech různých barvách.

Omnia nakonec zaujala svět, požadovaných 100 tisíc dolarů se vybralo za jediný den a výsledná částka překročila milion dolarů. Nejvíce přispěli Češi, ale objednávky přišly z celého světa. K dispozici jsou detailní statistiky celé kampaně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.