Hlavní navigace

První vydání Vanilla OS, RISC-V coby hlavní architektura pro Android

9. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vanilla OS je na Ubuntu postavená linuxová distribuce s vlastním správcem balíčků a vydala svou první verzi pro veřejnost. Otevřená RISC-V se stane přední architekturou pro operační systém Android.

První veřejné vydání Vanilla OS

Vanilla OS je na Ubuntu postavená linuxová distribuce s prostředím GNOME. Podobných distribucí je dvanáct do tuctu, tato se však výrazně liší svým přístupem k softwarovým balíčkům. Balíčkovací systém APT nahrazuje svým vlastním, pojmenovaným apx.

Ten instaluje software do kontejnerů, čímž zvyšuje robustnost i bezpečnost, protože instalovaný software nijak neovlivňuje zbytek systému. Kromě toho nabízí integrovaného správce ovladačů, atomickou aktualizaci systému, grafický instalátor nebo propracovaného správce nastavení.

Vanilla OS 22.10Vanilla OS 22.10

Z RISC-V bude přední architektura pro Android

Lars Bergstrom, ředitel vývoje Androidu by rád viděl RISC-V jako hlavní architekturu pro tento operační systém spolu s ARM. Toto rozhodnutí bylo nedávno oznámeno na summitu firmy Google věnovanému právě otevřené architektuře RISC-V.

Android je v současné době už několik měsíců pro tuto architekturu optimalizován, cesta k naplnění tohoto cíle ale bude podle očekávání Googlu trvat několik let.

Google

Fedora Budgie a Sway schváleny

Orgán Fedora’s Engineering and Steering Committee v anonymním hlasování schválil vytvoření nový dvou spinů linuxové distribuce Fedora. Vzniknou tak dvě nové oficiální edice, jedna se správcem oken Sway a ta druhá s prostředím Budgie.

Celkový počet spinů Fedory se tak rozroste na deset. K dispozici pro uživatele budou spolu s vydáním Fedory 38, které je plánováno na duben tohoto roku.

Prostředí Budgie 10.4Prostředí Budgie 10.4

Otevřená myš „Space Mushroom“

Space Mushroom je myš se šesti stupni volnosti. Tento typ myši má mezi konstruktéry už delší dobu přezdívku „hříbek“ a některé programy CAD jsou bez ní jen těžko ovladatelné.

Cloud 24 - tip 1

Všechny její části jsou snadno smontovatelné a modely pro 3D tisk jsou k dispozici pod licencí Creative Commons (by-nc-sa). K dispozici je firmware, který je primárně vyladěný pro program Blender. Autor pak vybízí k úpravě zdrojového kódu pro optimalizaci práce s jinými aplikacemi.

Space MushroomSpace Mushroom

Nově vydáno

Vyšel na Ubuntu postavený Linux Mint 21.1 s kódovým označením „Vera“. Philip Müller oznámil vydání Manjaro Linux 22.0, nové verze na Arch Linuxu postavené distribuce s oddělenými edicemi pro KDE Plasma, Xfce a GNOME. Springdale Linux, distribuce zkompilovaná ze zdrojových balíčků RHEL vyšla ve verzi 8.7. Na stabilní větvi Debianu postavená živá distribuce Zephyx zveřejnila své šesté vydání.

Manjaro Linux 22.0Manjaro Linux 22.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.