Hlavní navigace

Puppy Linux: rychlé a univerzální štěně

19. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Linuxových distribucí je jak máku. Některé jsou malé, jiné velké, jedny univerzální a druhé jednoúčelové. Puppy je malá, šikovná, univerzální a především se celá vejde najednou do paměti vašeho počítače. Pojďme se společně podívat na zvláštnosti tohoto zajímavého systému.

Co je to Puppy Linux?

Puppylogo

Samozřejmě linuxová distribuce. Řeknete si: „Další v řadě.” Ano, ale Puppy si zakládá na některých velmi zajímavých vlastnostech.

  • jednoduše se instaluje kamkoliv
  • vejde se celý do paměti počítače
  • umí se zase zapsat zpět na médium
  • při bootu z USB se minimalizuje počet zápisů, aby se chránila flashka
  • je přítulný k začátečníkům
  • bootuje rychle
  • běží i na starších počítačích
  • obsahuje všechny důležité aplikace
  • prostě funguje

Nutnou podmínkou pro běh Puppy je alespoň 128 MB RAM nebo funkční swap na disku. Paměti má dneska každý na rozdávání, takže v tomhle by problém být neměl. Nároky na procesor také nejsou nějak extrémní a bude vám stačit Pentium na 166 MHz. Díky široké podpoře médií se nemusíte obávat ani o to, že nebudete mít vhodné médium. Puppy se umí instalovat na flash, CD, ZIP disketu, hard disk a umí startovat dokonce ze sítě.

Samotný obraz má jen několik desítek megabajtů (50 – 70) a získat jej můžete z domovských stránek projektu. K dispozici je jak několik zrcadel, tak i dnes velmi oblíbený BitTorrent. K dispozici je také řada derivátů upravených pro rozličná užití. Můžete si například stáhnout gameCD, které přidává podporu 3D karet a nabízí hry: Quake 3, Armagetronad, D2X, Supertux, Tuxmath, bzflag, ppracer a DukeNukem.

Startujeme

Asi nejjednodušším a proto nejběžnějším způsobem použití Puppy bude jeho vypálení na CD. Můžete bez problémů použít 8 cm CD, na které se vtěsná něco málo přes 200 MB dat.

Po startu vás přivítá jednoduchá nabídka, ve které můžete zadat klasické parametry jádru nebo systému přikázat, aby ignoroval dříve uložená sezení. Pokud nepotřebujete nic měnit, stačí prostý enter.

Puppy01

Vše velmi rychle nastartuje, vytvoří se ramdisk, zkopíruje se do něj obsah CD, proběhne vyhledání zařízení, nahodí se sítě a už naskakuje X server. Start Puppy je tedy opravdu bleskový. Před prvním startem ještě volíte klávesnici (v nabídce jsou i české) a X server, který budete chtít použít. Když naskočí grafika, máte možnost změnit rozlišení. Pak už jste v plně funkčním systému.

Puppy02

Pokud jste startovali z CD, máte nyní volnou mechaniku a můžete z ní vyndat bootovací CD. Vše je už v paměti počítače a tak jej nepotřebujete.

Používáme

Po startu vás přivítá správce oken JWM doplněný o ROX. Dohromady to vypadá docela jako MS Windows, což je pravděpodobně záměr. Vždyť Puppy se snaží přiblížit začátečníkům.

Na ploše jsou už k dispozici ikony nejdůležitějších aplikací. Kromě běžných programů tu najdeme ikonu konfiguračního průvodce. S jeho pomocí je možno velmi jednoduše nakonfigurovat grafiku, zvuk, připojení k internetu, firewall, tiskárny, skenery, myš a klávesnici. Kliknutí na položku vyvolá samostatný konfigurátor, který vás provede celým nastavením příslušné služby.

Puppy03

Další zajímavý prográmek se ukrývá pod ikonou s názvem install. Jedná se o rozhraní balíčkovacího systému, které nabízí klasickou správu balíčků. Ty je možno stahovat z internetu a přidávat tak do Puppy nové funkce a aplikace.

Puppy04

Aplikace

Puppy slibuje všechny důležité aplikace potřebné pro běžnou denní práci. K dispozici je tak textový editor, tabulkový kalkulátor, grafické programy, webový prohlížeč, gxine pro přehrávání videa, několik vypalovacích programů a dokonce i pár jednoduchých her.

Jako webový prohlížeč je nově k dispozici Opera, která kvůli paměťovým nárokům ve verzi 2.00 nahradila náročnější SeaMonkey.

Puppy05

Aplikací je v takhle malém systému překvapivě mnoho a opravdu si dokážu představit, že Puppy někdo používá na denní práci. Našince bohužel zamrzí, že přestože systém nabízí funkční českou klávesnici, české fonty tu bohužel nenajdete.

Vytvoření vlastního systému

Pokud jste startovali z CD a rádi byste si zapsali všechny změny, které jste provedli, abyste je měli příště zase k dispozici, můžete si znovu zapsat celý systém na nové (nebo na to staré) médium.

Je k tomu určen speciální průvodce, který vás postupně provede několika kroky a pomůže vám s vypálením. Jen pro jistotu připomínám, že budete potřebovat vypalovačku. Průvodce najdete v menu ve skupině Setup pod názvem Remaster Puppy live-CD.

Bohužel mi v poslední verzi kvůli nějaké chybě nefungoval. Předpokládám, že bude v příští verzi opraven a bude fungovat ke vší spokojenosti.

Při ukončování systému jste také automaticky dotázáni, zda chcete provedené změny uložit do souboru na jiné médium nebo je vypálit na další session na CD. Toto je velmi pohodlná cesta ke klasickému uložení konfigurace.

root_podpora

Zhodnocení

Mě osobně se Puppy velmi líbí. Zejména proto, že je jednoduchý, přímočarý a především doladěný. Překvapil mě velkým množstvím software na tak malém prostoru a také tím, že se celý najednou vejde i do 128 MB paměti.

Zamrzí snad jen chybějící české fonty, které si ale můžete poměrně jednoduše na CD přidat. Puppy bych doporučil jednak jako záchranné CD, ale díky rychlosti i jako běžné CD pro práci tam, kde tučňáky na disku nemají. Pokud se vám zalíbí, můžete si jej nainstalovat na disk jako běžnou distribuci.

Líbí se vám Puppy Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.