Hlavní navigace

PureOS umožní šifrovat data, JingOS spustíte i na x86

5. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PureOS
Nadcházející verze PureOS umožní zašifrovat data v zařízení. Linuxová distribuce pro tablety JingOS byla portována na x86. Fedora 34 beta je první distribuce s GNOME 40. Linux Mint chce donutit uživatele aktualizovat.

PureOS umožní šifrovat data

Společnost Purism oznámila řadu změn a vylepšení své mobilní platformy. V příštím vydání PureOS pro telefon Librem 5 přibude možnost zašifrovat všechna data v zařízení. Tento systém bude postaven na nejnovější testovací větvi Debianu Bullseye. V plánu je i podpora pro GPS a aplikaci Gnome maps. Kromě toho se uživatelé dočkají i možnosti nainstalovat si do telefonu i jiná grafická prostředí.

PureOS

JingOS běží už i na x86

Nová verze čínské linuxové distribuce určené pro tablety je k dispozici ke stažení. Největší novinkou JingOS 0.8 je jeho portace na architekturu x86. Další důležitou funkcionalitou, kterou přinesla tato verze, je obchod s aplikacemi. Ten poskytuje čisté a intuitivní rozhraní, výběr aplikací však ještě není valný. Dalšími novinkami jsou vylepšený Task Manager, nová pozadí, přepracované ikony a opravy různých chyb.

JingOS 0.8

Betaverze Fedory 34 přichází s GNOME 40

Vývojáři linuxové distribuce Fedora zveřejnili instalační obrazy betaverze všech edicí Fedory 34. Jednou z nejvýraznějších novinek je desktopové prostředí GNOME 40 s nejnovějším frameworkem GtK 4.0 a přepracovaným designem. Uživatelé se pak mohou těšit i na lepší podporu Waylandu a zvýšení rychlosti. Na výběr jsou samozřejmě i edice s jinými prostředími, ke kterým nově přibylo i3wm. 

root_podpora

Fedora 34 beta s GNOME 40

Linux Mint představil nový systém oznamování aktualizací

Vývojáři distribuce Linux Mint se shodli na řešení problému s uživateli, kteří stále provozují starší verze tohoto operačního systému. Rozhodli se ho vyřešit vytvořením nového systému pro oznamování aktualizací. Před několika měsíci provedli průzkum, díky kterému zjistili, že uživatelé používají starší verze Linux Mint a vystavují se tak nebezpečí napadení systému. Jejich cílem je tedy zjednodušit provádění aktualizací a zároveň implementovat nový systém oznamování aktualizací

Linux Mint nastavení oznámení

Nově vydáno

Tomasz Jokiel oznámil vydání verze 5.2.0 jednoúčelové distribuce Porteus Kiosk. Distribuce ArcoLinux (dříve známá jako ArchMerge) vyšla ve verzi 21.03.11. Na Debianu postavená distribuce zaměřená na anonymitu Septor oznámila vydání verze 2021.2. Debian vydal nové instalační médium s číslovkou 10.9.

Septor 2021

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.