Hlavní navigace

Názor k článku Q4OS: Debian a Trinity se vzhledem Windows pro nejstarší počítače od František Ryšánek - > Plus každému doporučuji druhou velmi zajímavou možnost >...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2019 13:07

    František Ryšánek

    > Plus každému doporučuji druhou velmi zajímavou možnost
    > nechat dosluhující stroj s účetnictvím a připojenou tiskárnou bez připojení k internetu
    > pouze na tuto práci klidně s XP a na další aktivity mít stroj jiný,
    > dnes již klidně pouze chytrý telefon.
    >

    No já bych se přimlouval za přesně opačnou možnost.
    Nechat si starší stroj na Linux (mmchdm za mě Debian + XFCE), pokud na něm jde rozjet kýžené účto tak super, především ale je Linuch vhodnější než Vindózy pro internetové bankovnictví, protože v Linuxu je citelně menší šance chytit do systému keylogger a podobný plevel. Tady je dvojsečný požadavek na co nejnovější browser, protože nový browser má lepší šanci, že v něm pojede moderní mlamojské bankovnictví, ale taky hodnotím jako vyšší riziko nějaké drive-by nákazy, která parazituje na moderním client-side JS runtime prostředí (prosím vynadejte mi, kdo tomu víc rozumíte, já moc ne). Podobně pre-Quantum verze Firefoxu jsou sice méně náročné na RAM apod., ale taky méně bezpečné (nákaza přišedší do jednoho tabu není oddělená betonovou zdí od ostatních tabů, pokud to správně chápu). Tzn "pick your poison".

    Ještě bych podotkl, že na Linuxu neužírá disk I/O ani RAMku rezidentní antivirus, takže na stejném železe má lehké linuxové distro oproti XPčkům v tomto určitou výhodu. Možná půl giga až gigabajt RAMky k dobru, a prakticky se nekonají stavy, kdy "si operační systém drbe blechu" a je několik desítek minut nepoužitelný (auto-FSCK při startu je tuším v nových distrech pro EXT4 by default vypnutý). Zároveň velká většina polétavého svinstva se na Linuxu nechytí drápkem, protože Linux prostě není tím správným nativním hostitelem... Aktualizace taky nejsou tak palčivý problém - jednak z bezpečnostního hlediska se moc nestane, když na desktopovém stroji aktualizujete Linux ručně jednou za čas, hlavně ale nejsou updaty tak svévolné, jako v "home edici" moderních Windows. (Pravda je, že zrovna XP ještě tolik neprudily.)