Hlavní navigace

Názor k článku Qt DeveloperDays 2014: berlínský medvěd mručí nad přicházející verzí Qt 5.4 od wenzeslaus - Autor článku zmiňuje ESRI Qt API jako možnost,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2014 4:03

    wenzeslaus (neregistrovaný)

    Autor článku zmiňuje ESRI Qt API jako možnost, jak vložit mapy do Qt aplikace. Asi se hodí říci, že tu máme i free a open source řešení (o jehož výhodách asi není třeba zde diskutovat).

    Předně, v Qt je napsaný celý geografický informační systém, jmenuje se QGIS. S jeho knihovnami lze postavit aplikaci v C++ nebo Pythonu, které bude data nejen vizualizovat ale také analyzovat. Většinou se to ale nedělá, protože pokud člověk potřebuje hodně z GISu je lepší psát pluginy pro QGIS; také si lze všemožně upravit GUI QGISu bez zásahů do kódu.

    Pokud člověk chce "jen" přidat mapu do aplikace, myslím, že nejjednodušší (a nejlepší) je použít QtWebKit/QtWe­bEngine a nějaký webový mapoví framework. Konkrétně mám na mysli lightweight Leaflet nebo všemocné OpenLayers. Komunikace s mapou není samozřejmě tak jednoduchá, jako kdyby všechno bylo v C++, ale Qt dělá hodně, aby to fungovalo dobře.