Hlavní navigace

Názor k článku Recenze Mandrake 9.2 (4) od Michal Bukovjan - Myslím, že recenze není tak špatná. Faktem je,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2003 10:22

    Michal Bukovjan (neregistrovaný)

    Myslím, že recenze není tak špatná. Faktem je, že tu a tam se chyby v MDK 9.2 vyskytují, i když většina z nich je v aplikacích, které MDK pouze balíčkuje. Z některými z těchto chyb jsem se sám setkal, s některými ne, což ukazuje, že:

    - některé z chyb se mohou vyskytovat pouze na některé kombinaci hardware
    - soudě podle tuhnutí, může se taky jednat o chybu hardware. Mně samotnému donedávna tuhl MDK 9.2 zhruba jednou denně po dobu cca půl roku, pak odmítal fungovat úplně, ani boot - musel jsem vytáhnout grafickou kartu, očistit kontakty a od prachu, nasadit zpátky a hle - počítač šlape jako hodinky a už netuhne vůbec.
    - a některé chyby tam prostě jsou :-)

    V MDK nástrojích chyby jsou, a jejich podle mého názoru poměrně hodně - mnohé jsou hlášené jako chyby, mnohé ne.

    Co s tím může každý z vás udělat, místo tlachání o skvělosti Windows či jiných distribucí:

    - nahlásit chybu na http://bugs.mandrakelinux.com/ nebo lépe na http://qa.mandrakesoft.com/
    - chyby v aplikacích (tzv. "upstream" chyby) zkusit nahlásit jejich autorům, např. v GNOME na http://bugzilla.gnome.org nebo http://bugs.kde.org
    - pomoct chyby vyřešit, zejména nástroje Mandrake jsou psané v Perl + GTK2 a odstranit některé chyby nemusí být zase tak obtížné vyřešit. Autoři MDK rádi přijímají patche.
    - chyby v překladech hlásit buď přímo mě nebo kolegovi Radkovi Vybíralovi, není problém je opravit - ty, které tam jsou, tam jsou proto, že o nich nevíme, ne že je tam chceme mít

    Pokud nikdo výše uvedené neudělá, ať mlčí, nebo ať přejde k jiné distribuci (z takového řevnivého uživatele budou mít jistě autoři a spoluuživatelé jiné distribuce velkou radost) nebo ať si koupí Windows a raduje se ze skvělého systému. Svět pak bude zase o něco lepším místem.