Hlavní navigace

Názor k článku Red Hat 6.1 Cz na desktopu - několik poznámek mírně pokročilého uživatele od Solvina (Vlastimil Seliga) - Musim reagovat na ton clanku, ackoliv neni nijak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 1999 2:55

    Solvina (Vlastimil Seliga) (neregistrovaný)

    Musim reagovat na ton clanku, ackoliv neni nijak vyjimecny a me se libil, dokonce natolik, ze 6.1 zkusim.
    Pamatuju si, jak jsem instaloval svoji prvni distribuci Linuxu. Byl to Red Hat 5.1 (ze zacatku). Pred tim jsem mel zkusenosti jenom s windows, dosem nebo s unixem na fakultnich strojich. Nebyl jsem zadny Linuxovy fanatik, to nejsem ani ted. V podstate jsem byl takovy ten normalni 'novy' uzivatel Linuxu. Rozhodne nemuzu rict, ze by instalace probehla v poradku. Nekolikrat mi to spadlo - v ruznych fazich instalace, podle cehoz jsem usoudil, ze instalace se ridi _VELMI_ nahodnym algoritmem. Nicmene nevzdal jsem to, sehnal jsem si instalacky slackwaru a zkousel jsem dal. Tady byla instalce ne tak menuoidni, ale kupodivu jsem ji za jednu noc zvladl. To uz jsem se dostal do stavu 'kdyz-jsem-to-jednou-zacal-tak-to-taky-dokoncim'. Posleze se podarilo a ja cekal, ze zacnu normalne pouzivat OS. Nestalo se tak. Musel jsem nastavovat cestinu, cesty, hrabat se v desitkach konfiguracnich souboru.
    Jasne ja vim, ze tohle je blbost a ze tohle ma kazdej z vas zvladly s prstem v nose za 2-3 hodinky a ted uz i ja, ale furt mi vrtalo hlavou proc by tohle mel pouzivat nekdo, kdo ma pocitac na normalni praci, sekretarka, urednik, kdyz ja, ktery neni sice zadny pocitacovy guru, ale rozhodne pocitacum rozumim lip, nez drtiva vetsina 'normalnich' uzivatelu, se s tim tak trapim? Co asi zaziva clovek, ktery se rozhodne nainstalovat si Linux s tim ze je zadarmo, ma byt pohodlnejsi, stabilnejsi a jeho image je pozitivnejsi nez windowsacka.
    A ted me obcas vytoci clanky podobneho razeni, nesouci se v tonu 'ted uz tu instalaci konecne zvladne i vidlak z Dolniho Buranova, a tech par musek co tam sou? To je v celku detail, vlastne to ani nestoji za rec, to za basich mladych dob kdy si vsichni psali svoje drivery sami' atd.
    Myslim ze az nekdo udela dobrou distribuci Linuxu bude potreba mu postavit pomnik, teda aspon an internetu, povidejte si co chcete instalaci windowsu zvladne daleko vice uzivatelu nez instalaci Linuxu. (Bavim se jen o techle dvou OS protoze je sam pouzivam a vetsina mych znamych ma jeden nebo druhy.) A takove 'drobne' chybky si novy uzivatel bez procteni aspon pul kila manualu nevychyta.
    Muzete argumentovat, ze si to bude muset stejne prostudovat, ale na to muzu rict:
    a)proc by normalni uzivatel mel cist nejake knihy o operacnim sytemu? Jen proto aby si mohl spustit quaka, nebo staroffice?
    b) linux ma byt user friendly, a to si predstavuju tak ze me dovoli maximum a ja pro nej udelam minimum. A to minimum by nemelo byt procitani nejakych navodu na spravne vypisovani mekkeho i na konzoli.

    No, necham toho. Jen pro vasi informaci. Kdyz jsem zacal trochu vic programovat a koukat okolo sebe, Linux jsem ocenil. Je fakt supr. Ale co dava normalnimu uzivateli? Ono je hezky slibovat, ze aplikace budou, ale _TED_ nejsou a to je hlavni. V podstate tohle je takovy utok proti bezhlavemu Linuxovskemu fanatismu, ktery Linuxu sem tam nejakou tu asibku promine, ale windowsum vycte i pitome pozadi na pracovni plose.

    Osobni utoky do posty a doufam ze to nebylo moc zmatene, jestli jo rad vysvetlim.


    Vlasta