Hlavní navigace

Red Hat nabídne Enterprise Linux zdarma pro menší nasazení a týmy

22. 1. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, Red Hat
Red Hat oznámil, že od února rozšíří bezplatnou nabídku své linuxové distribuce Red Hat Enterprise Linux pro malá nasazení. Distribuci bude možné nasadit v menších produkčních prostředích a vývojářských týmech.

V prosinci Red Hat způsobil velké pozdvižení tím, že oznámil konec projektu CentOS v jeho dosavadní podobě. Ten doposud fungoval jako nezávislý epigon, který svou distribuci vytvářel na základě zdrojového kódu distribuce Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Red Hat však oznámil, že současná osmá verze distribuce CentOS bude podporována jen do konce roku 2021 a nahradí ji CentOS Stream. Distribuce se tak naopak předřadí před RHEL a bude průběžně aktualizovaným systémem odrážejícím stav následující verze RHEL.

Uživatelé tak zůstali na pochybách o tom, jaká bude role CentOS, co přesně změny znamenají a jak se bude situace vyvíjet dále. O nastolení původního způsobu tvorby odvozené distribuce se snaží Rocky Linux nebo AlmaLinux.

Red Hat tento týden celou situaci sesumíroval do tří bodů:

  • Fedora Linux je prostor pro inovace, nové myšlenky a nápady – tady se bude rodit příští major verze RHEL.
  • CentOS Stream je průběžně dodávaná platforma, která se stane příští minor verzí RHEL.
  • RHEL je operační systém pro produkční nasazení, který je používán téměř v každém odvětví na celém světě.

RHEL pro malé instalace zdarma

Už při prosincovém oznámení změn Red Hat tvrdil, že brzy představí změny ve svém programu pro přístup k RHEL zdarma. Nyní slíbené novinky představil: od 1. února 2021 bude možné provozovat malá produkční nasazení RHEL zdarma. Malými nasazeními se tu myslí instalace do 16 serverů.

Jedná se o úplně nové rozšíření programu Red Hat Developer Subscription, který byl dříve určen jen pro vývojáře a byl omezen na jednu instalaci. Uvědomujeme si, že to bylo náročné omezení. Řešíme to tedy změnou podmínek, podle kterých je možné program Individual Developer použít v produkci až na 16 systémech, píše se v oznámení.

Zástupci firmy v oznámení tvrdí, že nejde o skrytý prodejní kanál a cílem není získat kontakty pro obchodníky. Pro malé produkční použití je nyní RHEL bez podpory zdarma, vysvětlují zástupci firmy.

Stačí se přihlásit

Uživatelům tak bude stačit přihlášení k účtu u Red Hatu či přihlášení pomocí rozšířených účtů na různých službách jako GitHub, Twitter, Facebook a dalších. Poté dostane uživatel přístup ke stažení RHEL a ke všem aktualizacím. Nic dalšího nebude potřeba. K dispozici bude možnost povýšit předplatné na plnou podporu, ale rozhodnutí je na vás.

Rozšířený program Red Hat Developer bude možné použít také pro běh RHEL na cloudových platformách jako AWS, Google Cloud Platform a Microsoft Azure. Musíte zaplatit pouze za hosting, ale operační systém bude zdarma pro vývoj i malá produkční nasazení.

Nabídka pro vývojářské týmy

Předchozí vývojářský přístup umožňoval instalaci zdarma jen individuálním uživatelům a ne celým týmům. Další novinkou je tedy možnost přidat celé skupiny vývojářů pod existující zákaznické účty. Chceme, aby byl RHEL přístupnější jako vývojová platforma pro celé organizace.

V tomto režimu může být opět RHEL nasazen také v populárních cloudových službách. Není tedy nutné se omezovat jen na lokální vývojové instance ve vlastních firmách. Přesto to stále nepokrývá všechna nasazení původní distribuce CentOS. Pracujeme na dalších programech pro ostatní způsoby nasazení a další novinky přijdou v polovině února.

UX DAy - tip 2

Red Hat chce uživatele CentOS

Z výše uvedeného plyne, že Red Hat má zájem o dosavadní uživatele distribuce CentOS a chce z nich udělat uživatele RHEL. Odstraňujeme překážky, aby bylo možné RHEL používat snadněji. Chceme držet krok s měnícími se potřebami linuxových uživatelů, našich zákazníků a partnerů. Věříme, že tyto programy – a další, které budou následovat – směřují k tomuto cíli.

Red Hat slibuje, že další změny budou následovat. Nejsme rozhodně hotovi. Chceme o vás slyšet, ať už vaše potřeby patří do výše zmíněných skupin či nikoliv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.