Hlavní navigace

Red Hat odmítá SSSCA

11. 10. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Red Hat jednoznačné odmítá SSSCA (Security Systems Standards and Certification Act), zákon, který v podobě návrhu zamíří v nejbližší době do Kongresu USA. Je dost dobře možné, že jako v případě jiných amerických zákonů z poslední doby jej dříve či později přijme i Velká Británie. Navíc se z UK a USA šíří hlasy prosazující globální uzákonění některých "progresivních aktů". Doufejme, že minimálně v případě SSSCA a DMCA jejich snahy ztroskotají.

Pohled Red Hatu na SSSCA (zkrácený překlad)

Jedná se o souhrn zákonů, které se snaží novým způsobem postihnout a zajistit autorská práva a legalitu software. Zvolená cesta však může mít velmi drastický vliv na denodenně používané věci, tedy i na software včetně open-source software (dále jen OSSW).

SSSCA totiž vyžaduje, aby veškerý hardware a software, spadající do kategorie digitální interaktivní technologie nebo služby, musel obsahovat certifikovanou bezpečnostní technologii užívanou ve spojitosti s autorským právem chráněnými materiáy (dále jen apcm).

Čili veškerá zařízení a software, spadající pod tuto vágní definici, budou muset obsahovat zabezpečení zabraňující kopírování. To zasahuje vše od videokazet po CDdisky a všechna zařízení, která je mohou používat, včetně počítačů a OSSW.

Zákon učiní nelegálním například:

  • Odstranit nebo měnit bezpečnostní technologie, tedy zabezpečení.
  • Vysílat obsah, jehož zabezpečení bylo modifikováno nebo odstraněno.
  • Vytvářet nebo šířit jakékoli digitální zařízení nebo software neobsahující zabezpečovací technologii.

Red Hat silně odmítá tento zákon. Návrh dle našeho mínění porušuje první dodatek americké ústavy. Též by měl zkázonosný dopad na OSSW, pokud by základní právo kopírovat software bylo omezeno restrikcemi. Navíc definice digitální technologie v tomto zákoně je tak široká, že může být použita prakticky na cokoli, co tuto technologii používá.

Tento zákon je na první pohled motivován snahami televizních a filmových společností, které tak chtějí ukončit pirátství na jejich produktech. Jak poznamenal NewsForge, tyto ostatně patří mezi nejviditelnější propagátory zákona (zmíněné společnosti chtěly kdysi zakázat i výrobu videorekordéru a magnetofonu pro veřejnost – poznámka redakce).

Zákon je stále ve fázi návrhu a čeká jej první čtení v Kongresu. Doufáme, že se zákon podaří včas zastavit. Bohužel i tak by hrozilo nebezpečí, že některé „nápady“ mohou být použity při jiné příležitosti, podobně jako se některé z odmítnutých prvků z DMCA (Digital Millenium Copyright Act) objevují právě v SSSCA.

root_podpora


Toto je tedy obsah mírně zkráceného a upraveného překladu dokumentu ze stránek Red Hat Software. Co dodat? USA jsou daleko, ale je nutné si uvědomit, že podstatná část nejen OSSW je vyvíjena v USA a případné schválení SSSCA by tedy mělo velký dopad nejen na OSSW na celém světě. Nemá tedy nejspíše smysl psát senátoru Hollingsovi, ale můžeme se snažit bránit tomu, aby podobné záludnosti nevyráběli naši páni poslanci.

Další odkazy k tématu:
New copyright bill heading to DC
Senator Fritz Hollings (D-Disney) avoids talking about SSSCA

Byl pro vás článek přínosný?