Hlavní navigace

Názor k článku Red Hat 9 a co s ním od LK - Dosud jsem praticky výhradně používal RH, popř. MDK....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2004 7:06

    LK (neregistrovaný)

    Dosud jsem praticky výhradně používal RH, popř. MDK. Debianu, SUSE ani Slacku jsem nějak nepřišel na chuť. Poté, kdy bylo jasné, že RH je cesta do pekel, jsem vyzkoušel Gentoo. Je to systém naprosto geniální a ačkoliv nejsem nijaký guru, díky super dokumentaci (což je v článku zmíněno) jsem s instalací "od píky" neměl žádný problém.
    Co naprosto nechápu, je výhrada, že člověku zvyklému na rpm (což jsem já 100% byl) bude emerge dělat problémy. Kombinace "emerge sync && emerge -up world" a po kontrole výstupu "emerge -u world" je tak snadná a efektivní. Když se vzpomenu na up2date, otevírá se mi kudla v kapse. Teď jsem srovával emerge s up2date jako aktualizační nástroje, IMHO vítězí i emerge ve srovnání s rpm. Už je skvělý systém USE, kdy nemusím u každé stažené aplikace (zdrojů) zkoumat, jak zapnout podporu LDAPu, MySQL apod., zkrátka to nasypu do USE a od té doby vše, co budu kompilovat (v pojetí RPM instalovat), bude mít podporu všeho, co jsem si explicitně vymínil na jednom centrálním místě.
    Gentoo je vhodné i na doma, protože dám-li emerge -p cokoliv, dostanu přesný výpis závislostí, takže stačí, abych si zmíněné soubory donesl ze školy/práce na CD a nestane se mi to, že zjistím, že donesený soubor má na triku dalších 20 nevyřešených závislostí. Toť můj pohled na věc.