Hlavní navigace

Názor k článku Resetujeme počítadlo tiskárny Epson, které blokuje tisk od Miroslav Šilhavý - Tady nejde o to, jaké jsou náklady na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2019 13:29

    Miroslav Šilhavý

    Tady nejde o to, jaké jsou náklady na tisk. Tady jde o to, že když tu tiskárnu kupuješ, vůbec netušíš, že je naprogramovatá tak, aby v naprosto neočekávaný okamžik přestala tisknout.

    Toto je příklad nekritického myšlení. Správně byste měl z obezřetnosti předpokládat, že vše, co není popsáno, jako kdyby nebylo. V tom by měl poradit odborník. Bohužel, lidé si myslí, že když před 15 lety koupili dobrou tiskárnu, že i dnes jsou odborníky na tiskárny.

    U auto před 30 lety stačilo lít benzín a měnit olej. Dnes to samé nestačí, je potřeba ještě resetovat interval výměny v ŘJ. V případě, že neservisujete v autorizovaném servisu a využíváte blokovou výjimku, pak je ve Vašem zájmu od nechat si od neznačkového servisu potvrdit, že ručí za správnost postupů (což spousta lidí nedělá a nechají se uchlácholit blokovou výjimkou). Když pak dojde na uplatnění záruky, tak sice neservisování v autorizovaném servisu není a priri důvod pro neuznání záruky. Jenže v praxi zjistíte, že nedržíte v ruce nic (a neautorizovaný servis Vám zpětně nic nepotvrdí - nepoženou se přeci dobrovolně do sporu).

    Je nutné tedy buďto technice i právním důsledkům rozumět, nebo si nechat poradit (patrně za úplatu) od někoho znalého. (Prodejce má zájem prodat, ne pro Vás hledat nejlepší řešení).

    Mimochodem, jak tady všichni mluvíte o DRM - tohle není DRM. DRM je ochrana proti kopírování, abych si nemohl vyrobit stejnou druhou tiskárnu a ušetřit si práci s vývojem firmware.

    DRM je obecně digitální ochrana práv. Chráněn může být obsah, ale i hardware. Toto jednoznačně spadá pod pojem DRM. Na anglické wikipedii jsou k tomu odkazy. Česká verze je okleštěná jen na digitální obsah.