Hlavní navigace

Názor k článku Resetujeme počítadlo tiskárny Epson, které blokuje tisk od uwe.filter - Já myslím, že zrovna ta tiskárna (a mnoho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2019 15:24

    uwe.filter

    Já myslím, že zrovna ta tiskárna (a mnoho dalších zařízení "denní potřeby") má co do nebezpečnosti k tomu reaktoru, ba i parnímu stroji, hodně daleko.

    Nemám nic proti bezpečnému návrhu, jsem úplně pro co největší zvážení rizik při vývoji a návrhu, jsem jednoznačně pro zobrazení těch varování, jak jsem už psal v jiném příspěvku. Ale zásadně nejsem pro to, aby mi uměle někdo házel klacky pod nohy a uměle mi znemožňoval svépomocně spravit moji věc (nebo se o to aspoň pokusit, na vlastní riziko). Ve výchozím stavu má být výrobek co nejbezpečnější (ale zase nemá uživatele vyloženě buzerovat a omezovat použitelnost), na druhou stranu má umožnit ty ochrany v rozumné míře obejít, pokud je k tomu důvod (mohou být co nejvíc schované, může je chtít třikrát potvrdit nebo zvolit jiný vhodný mechanismus, ale má k tomu dát prostor). Samozřejmě pokud to není zrovna ten reaktor.

    Myslím, že docela dobrým příměrem (z pohledu bezpečnosti ještě poněkud drsnějším) je prakticky libovolné elektrické zařízení. Je taky zakrytované, často s upozorněním, že nikdo bez patřicných znalostí se v tom nemá vrtat, ale zároveň v případě problému můžu vzít do ruky šroubovák a pokusit se to na vlastní triko opravit. Jestli tomu rozumím a spravím to, nebo jsem diletant a při opravování mě to zabije nebo to udělám špatně a někdo jiný přijde k úrazu, už je čistě moje odpovědnost a výrobce s tím nemá nic společného.