Hlavní navigace

Názor k článku Richard Stallman v Praze! od Dan Ohnesorg - My jsme to resili na organizacnim listu pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2004 0:23

    Dan Ohnesorg (neregistrovaný)

    My jsme to resili na organizacnim listu pro celou trasu, nechtel bych tu zverejnovat soukrome maily i kdyz nejsou zase tak soukrome, kdyz je cte 10 lidi, ale prece jen nejsou k tomu urcene. Takze jen jeden citat, snad se nikoho nedotkne.

    Ja jsem mu napsal, ze navrhuji soucasne pouziti free a non free kodeku, aby si kazdy mohl vybrat, na to doslova odpovedel:

    I am glad to have my speeches broadcast, as long as you use a format that free software can play. Do not broadcast my speeches in RealVideo or Windows Media Player or Quicktime.

    a na dotaz, zda chape, ze to bude soucasne ve dvou formatech rika a ze lide co bych chtel aby to vysilali rikaji, ze jiny format nez real player neni mozne vysilat pro nikoho jineho nez par lidi na pateri cesnetu rika

    I am not sure what good alternatives there are, but I do not want my speeches broadcast in RealVideo format. I would rather turn off the camera, or not speak at all.

    Nasledoval dalsi email, jestli muzeme pouzit navrh na free kodek, ktery jsem dostal od jednoho cloveka co list sledoval a odpoved byla jednoducha, precti si licenci, rozhodni a zodpovidas za to.

    Takze tim mame dany ramec a ja se v tomto ramci snazim zajistit to nejlepsi. Rozhodne nepripada v uvahu, ze bych posvetil nejake reseni majici v sobe tri klicky a tim z Prahy udelal navzdy staci, kde RMS podvedli. V to pocitam i to, ze budu tvrdit, ze ten clovek s kamerou v publiku neni muj a nemuzu za to, ze to vysila v real playeru.

    Muzeme vysilat v kodeku, ktery u nas nikdo nikdy nepouzil, ktery autori maji odzkouseny proti 10 klientum a pry funguje. To by se mohlo s velkou slavou podarit, ale mnohem pravdepodobneji by to skoncilo s velkou hanbou, protoze by lidi koukali dve hodiny do cerneho monitoru a po sale by pobihali zmateni technici, kteri by rikali, jak je mozne, ze nam to nefunguje. Pripadne by vsechno fungovalo, ale pripojilo by se tolik lidi, ze by to neutahl HW a nebo inet linka na cuni, resp. do toho salu.

    Ted citim jako prioritu zaznamenat kvalitni zvuk a obraz na digitalni kamery a udelat z toho zaznam, ktery sice uvidite o tyden pozdeji, ale zvuk nebude znit jako by recnik mluvil ve studni a v obraze nebudou uhozene barvy a sum. Pokud budeme mit takovyhle zaznam, muzeme z nej udelat jednak pekny film ke stazeni a jednak muzeme nekomprimovane pasky poslat do brna a ostravy a muzeme v tamnich poslucharnach promitat kino. Takze z dostupnych lidi at se vsichni staraji o zvuk a obraz a nehraji si s kodeky. Jinak skoncime tak, ze nebudou ani kodeky ani nahravka.

    Doufam, ze tim je to uz vsem jasne. Uvitam nabidky typu, mam 8stopy digitalni magnetak a mikrofony, ktere lze rozmistit po podiu, aby ho nemusel drzet v ruce. Ale nabidky na sednu si do publika a budu se tvarit, ze tam nejsem vitany nejsou. Zvlaste ne takove, ktere by vedly k fazi: "or not speak at all."