Hlavní navigace

Názor k článku Řízení změn záznamů v relační databázi od vlasta - Nějak jste se rozepsal :) Tak k tomu "kapitola:...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2016 17:04

    vlasta (neregistrovaný)

    Nějak jste se rozepsal :)

    Tak k tomu "kapitola: Konkrétní řešení".

    Každý den ukládáte (do Db) nové záznamy a původní měníte (již ne tak často). Vždy ten poslední (aktuální) den vidíte všechna aktuální data tak, jak jsou tam uložena. Aplikace pracuje s aktuálním datem a časem. Existují situace, kdy budete (musíte) chtít vědět, jaký stav údajů byl ten který den. Z mnoha důvodů. Proto máme možnost přepnout aplikaci tak, aby nepracovala s datumem aktuálním, ale s datumem zadaným. K tomu datumu pak dostáváme údaje tak, jak byly tehdy uloženy. Včetně původních hodnot. Nenastavujeme systémový čas, ale čas aplikace. Aplikace má menu "Nastavit aktuální čas" a na formu je radiobutton "1. Aktuální čas" - bere aktuální systémový čas a "2. Nastavit datum" - zadáte konkrétní datum do minulosti. Podle toho, co jste nastavil, to bude použito. Takové údaje se Vám vracejí. Nevím, jestli jsem to vysvětlil pochopitelně.
    Ještě k té historii. Představte si, že jste šéf a já zaměstnanec. Před půl rokem jsem měl něco udělat. Např. obeslat zákazníky. Po tom půl roce zjistíte, že některý z nich dopis nedostal a začnete mne pérovat. A já řeknu, "šéfe, vše odešlo jak mělo a to na tuto adresu, která tehdy platila". Tím se zároveň kryjeme z obou stran (zaměstnanec - zaměstnavatel).

    Pak "schvalovací procesy".

    Berme to s rezervou :) Nikde jsem nezmiňoval žádné hlavičky disku a pod. Ale zase příklad. Zase chci vidět (k datu v historii) kolik jsem měl zákazníků (jmenovitě) se všemi souvisejícími záznamy, jaké záznamy jsou v jakém stavu (schválené, editované, schvalované, vyřazované a pod.),
    chci se podívat (v intervalu: měsíc, kvartál, ...) kolik nových záznamů vzniklo, kolik se jich vyřadilo, ...

    Stačí?