Hlavní navigace

Robert Kaiser: SeaMonkey chybí pořádný marketingový tým

17. 5. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Robert Kaiser v současné době koordinuje vývoj balíku SeaMonkey, který je pokračovatelem kdysi oblíbeného Mozilla Suite. Povídali jsme si s ním o vývoji SeaMonkey, o financování celého projektu nebo také o připravovaných novinkách. Jak se bude měnit vzhled? Přijde SeaMonkey s vlastní mobilní aplikací?

Můžete přepnout na anglickou verzi rozhovoru.

Jak ses dostal k projektu SeaMonkey?

Před deseti lety jsem začal překládat rané verze Mozilly Suite, protože mě zaujal XUL, který umožňoval si s mnoha věcmi – včetně lokalizace – snadno pohrát. Během let jsem dělal různé menší věci související s lokalizací a před pěti lety – když Mozilla převedla vývoj a vedení projektu Suite na komunitu – jsem cítil, že bych měl pomoci věci rozhýbat. Vždy jsem věřil a věřím v tento profesionální balík aplikací „vše v jednom“, který nyní nazýváme SeaMonkey.

Kolik lidí se podílí na práci v projektu?

Těžko říct, to záleží na tom, co se počítá jako práce. Když se podíváme na to, kdo přispěl významným kusem kódu do SeaMonkey 2.0, dostaneme přibližně 25 lidí. Ale lokalizátoři, lidé, kteří nahlašují a třídí chyby či testeři se také významně podílí a přispívají projektu – a ty je těžké spočítat.

Kdo je Robert Kaiser?

Robert Kaiser je dlouhodobý přispěvatel projektu Mozilla, který aktuálně koordinuje vývoj balíku SeaMonkey. Když před více než pěti lety skončil vývoj Mozilla Suite, ujal se ho s několika dobrovolníku z řad komunity a pomohl projekt pod novým názvem znovu nastartovat.

A dále lidé z týmů vyvíjející platformu Mozilla a Thunderbird také často přispějí do kódu. Bohatě stačí, když se ujistí, že jejích změny ve sdíleném kódu fungují také v SeaMonkey. Celkem se tedy zapojuje docela velká skupina lidí, ale hlavních vývojářů je odhadem deset až dvacet.

Robert Kaiser

Za SeaMonkey nestojí žádná společnost. Jak je projekt financován? Pomáhá s financováním například Mozilla Foundation?

Tak první otázkou v takové situaci je, zda je nějaké financování vůbec potřeba. Lidé pracující na projektu jsou všichni dobrovolníci (i když já jsem našel způsob, jak vyžít z příjmů z Google AdSense umístěném na německém webu SeaMonkey), takže ve skutečnosti nepotřebujeme peníze pro vývojáře. Veškerou potřebnou infrastrukturu nám poskytuje naše „mateřská“ Mozilla – což sice někdo může považovat za určitou formu „financování“, avšak není to pro nás zdroj peněz. Totéž se dá říct o pozvánkách, které naši přispěvatelé od Mozilly dostávají na akce jako FOSDEM, MozCamp nebo Mozilla Summit. Dohromady tak nemáme žádné přímé financování, ale můžeme dobře fungovat i bez něj – i když to znamená požádat a počkat na Mozillu, když potřebujeme něco specifického, jako stroj na kompilování nebo pozvánku na událost.

Jaké jsou na verzi 2.0 reakce a hlavně, jaký je o ni zájem?

Myslím, že byla přijata dost dobře. Lidé podle mého názoru (nemáme žádná čísla) přecházejí ze SeaMonkey 1.x na 2.0 rychleji, než před čtyřmi lety přecházeli z Mozilly Suite na SeaMonkey – přes to, že je to technologicky mnohem větší skok. Máme několik konzervativních uživatelů, kteří buďto přecházejí pomalu, nebo nemají rádi některé ze změn ve verzi 2.0 – ale tomu se nemůžete nikdy vyhnout. Mnohé problémy verze 2.0 jsou buď opraveny v následujících aktualizacích, nebo jsou v poznámkách k vydání uvedena rozšíření umožňující jejich obejití.

Myslím, že zájem ze strany uživatelů starších verzí je veliký. Celkově by však mohl být zájem větší, kdybychom měli marketingový tým koordinující způsob naši komunikace s lidmi. Toto je jedna z oblastí, ve které bychom opravdu potřebovali pomoc dobrovolníka – není třeba umět programovat!

Jakou novinku ze SeaMonkey 2 máš osobně nejraději?

Obnovu relací – ze dvou důvodů: Zaprvé je skvělé mít každý den automaticky otevřené všechny panely a okna prohlížeče a v případě pádu či restartu aplikace mít vše zpět. Zadruhé je to ten příběh, jakým jsme to získali, který ukazuje to nejlepší z open source: Jednoho dne přišel na IRC chlapík jménem Misak a zeptal se, jestli má SeaMonkey obnovu relací. Řekli jsme mu, že ještě ne, ale že ve Firefoxu ten kód je a jen potřebujeme někoho, kdo ho přeportuje – a pokud má čas, že by to nemělo být moc složité. On odpověděl, že už delší dobu moc neprogramuje, ale že to může zkusit. A Misak nyní spravuje tuto část funkcionality a hledá další věci, které by mohl udělat. Je to krásná ukázka toho, jak to tu funguje a jak každý, kdo má zájem, nám může pomoci udělat věci lepšími.

Pro mnoho potenciálních uživatelů SeaMonkey je velmi důležitá dostupnost rozšíření, která znají například z Firefoxu. Jak se změnila situace s příchodem SeaMonkey 2?

Nyní máme v SeaMonkey stejnou správu rozšíření, jako je ve Firefoxu a Thunderbirdu (včetně aktualizací, odinstalace, apod). Také používáme platformu Mozilla společnou s relativně současnými verzemi obou z nich, a tak je mnohem snazší přinutit rozšíření pracující v jednom z těchto produktů fungovat v SeaMonkey 2.0. Dále dokumentace pro tvorbu rozšíření a interface na developer.mozi­lla.org nyní plně podporuje SeaMonkey 2 a máme mnohem lepší podporu v systému addons.mozilla.org.

To vše dělá práci s rozšířeními v SeaMonkey 2.0 mnohem snazší, ale jelikož technologický skok z 1.0× na 2.0 je opravdu značný, bylo trochu komplikované zprovoznit rozšíření fungující v předchozích verzích. Doufám, že většina těchto případů je již vyřešena. Můžeme udělat více pro zprovoznění rozšíření z Firefoxu a Thunderbirdu v SeaMonkey, ale je to především na autorech rozšíření – a na uživatelích, kteří je o to musí žádat.

Robert Kaiser (vpravo)

Máš přehled, kolik rozšíření pro SeaMonkey existuje?

Bohužel k tomu nemáme žádná čísla, je mi líto. Podle toho, co jsem slyšel, jejich počet stále roste a pravděpodobně je jich už víc, než bylo kdykoliv pro verzi 1.x. Ale těžko to dokázat bez čísel.

Je obtížné upravit rozšíření pro Firefox tak, aby fungovalo v SeaMonkey? Jaký je zájem ze strany autorů rozšíření?

V mnoha případech je to skutečně jednoduché. Někteří autoři to udělají hned, jiní potřebují trochu pošťouchnout od uživatelů. Blog Mozilla Add-Ons nedávno vydal článek povzbuzující vývojáře k úpravě svých rozšíření pro SeaMonkey.

Máš nějaké rozšíření, bez kterého si používání SeaMonkey nedokážeš představit? Kdy bude integrované?

Dlouho jsem používal SeaMonkey zcela bez rozšíření, protože ve verzi 1.x bylo snadné jimi rozbít noční sestavení. Až nyní s 2.x jsem začal několik z nich používat. A ačkoliv mám nainstalovaný Lightning, Firebug a několik dalších, nejsem v zásadě na žádném z doplňků závislý.

Jedno si mě však přece získalo a už bez něj nechci být: Weave Sync. Jelikož mám SeaMonkey na desktopu i na notebooku, tak vzájemná synchronizace historie a formulářových dat se mi ukázala jako užitečná a věc šetřící čas. A ano, je v plánu integrovat Weave Sync do platformy Mozilla. Jakmile se tak stane, bude to integrováno i v SeaMonkey.

Jaké jsou plány do budoucna? Hovoří se o SeaMonkey 2.1. Máš představu, co by tato verze měla přinést a kdy ji lze očekávat?

Právě jsme se rozhodli založit SeaMonkey 2.1 na platformě Mozilla 1.9.3, která podle současných odhadů bude stabilizována letos na podzim. Očekáváme, že budeme schopni novou verzi vydat souběžně s hlavním vydáním z této platformy, ať už to bude nazváno Firefox 3.7 nebo 4.0.

Doufám, že tato verze přinese mimo jiné záložky založené na Places, vyhledávací službu z toolkitu a běh zásuvných modulů v samostatném procesu. Co přesně tam bude, záleží na tom, kolik času si na to budou moci vyhradit naši vývojáři. Pomoc vítána!

Prohlížeč v SeaMonkey

Hodně se teď mluví o chystané integraci kalendáře (nyní ve formě rozšíření Lightning) a nového editoru HTML stránek (KompoZer). Jak probíhá spolupráce s autory těchto aplikací? Můžeme doufat, že to bude již v SeaMonkey 2.1?

Máme stálou a dobrou komunikaci s oběma projekty (které – zajímavě – mají zřejmě méně vývojářů a více uživatelů, než my). Lightning 1.0 Beta 1 oficiálně podporuje SeaMonkey 2.0.x díky naší spolupráci s jeho týmem a Lightning bude pracovat v SeaMonkey 2.1 – i když v ní nebude patrně přímo zahrnut. Stále ještě musíme vyřešit některé detaily.

Na druhou stranu vývojáři projektu KompoZer aktivně pracují na převedení svého vývoje do SeaMonkey Composeru a na vydání budoucí verze KompoZeru z tohoto společného kódu. V SeaMonkey 2.1 uvidíme první části této práce, ale také zde jsou stále otevřené otázky.

Neuvažuje se o integraci nějakého dalšího rozšíření – například Enigmail na šifrování pošty nebo Firebugu pro vývojáře? Existuje někde wishlist, do kterého uživatelé mohou navrhovat rozšíření, o která mají zájem?

Určitě bychom chtěli Enigmail integrovat a už jsme se o tom dlouho bavili, ale skutečným problémem je kód přistupující k binárkám GPG v systému. Má-li to být integrováno, musí se toto volání provést prostřednictvím funkce platformy – avšak tato funkce neexistuje a jen tak nevznikne. Doufáme, že někdy v budoucnu to může být vyřešeno, ale zatím nemáme představu kdy. Zatím nemáme plán pro přímou integraci dalších rozšíření, budeme to zvažovat případ od případu. Naší hlavní prací by však neměla být jen integrace rozšíření, ale zlepšování produktu jako celku – tedy základu – a zde je stále spousta věcí k vyřešení.

Grafické rozhraní Firefoxu v následujícím roce projde výraznými změnami. Jak se ti líbí? Půjde SeaMonkey podobnou cestou nebo zůstane jeho stávající podoba zachována?

Rozhraní SeaMonkey se tak radikálně nezmění – neodstraníme nabídkovou lištu nebo tak. Budeme však pomalu vyvíjet UI tam, kde je to smysluplné podobně, jako jsme v SeaMonkey 2.0 přepracovali výchozí téma vzhledu. Samozřejmě budeme pozorně sledovat, co týmy Firefoxu a Thunderbirdu dělají se svými UI – nevidíme však svou misi v jejich napodobování, ale v poskytování dobře integrované a profesionálně zaměřené alternativy k jejich masově orientovaných produktům. To přirozeně znamená určité rozdíly v UI a pravděpodobně také jeho konzervativnější vývoj namísto drastických revolucí.

Jak myslíš, že bude vypadat SeaMonkey za deset let? Co se změní a co zůstane stejné?

Myslím, že dojdeme do bodu, kdy všechno může být panel jednoho okna – bez ohledu na to, zda je to pošta, prohlížeč, editor, nebo cokoliv. To je vize, kterou jsme měli už nějakou dobu a není bez zajímavosti, že Firefox nyní tuto cestou začíná svým způsobem následovat také (nový správce doplňků, apod.). Doufám, že integrace mezi jednotlivými částmi balíku aplikací bude silnější – například bude možné přidat události z webu do kalendáře a pozvat pár přátel e-mailem a ostatní prostřednictvím nějaké sociální sítě. Dokud bude SeaMonkey existovat, bude nabízet prohlížeč a poštu v jedné aplikaci, i když to možná v budoucnosti poběží v samostatných procesech.

Uvažujete o verzi pro mobilní zařízení? Jistě by někteří uživatelé uvítali integraci pošty a webu.

Ačkoliv bych si to moc přál, tohle by znamenalo kompletní přepracování uživatelského rozhraní a my nemáme dostatek lidí, kteří by to udělali a dostatečně otestovali. Pozorně sleduji současné mobilní snahy Mozilly, ale SeaMonkey velmi pravděpodobně zůstane pouze desktopovou aplikací.

Vím také, že máš doma opravdové živé žábronožky slaniskové (anglicky seamonkey – pozn. překladatele). Jak se jim daří? Přešly už na 2.0?

Hádám, že nyní už jsou alespoň 3.0, jelikož celá populace vymřela už nejméně dvakrát. Ale naštěstí vždycky zanechaly nějaká „vajíčka“ (ve skutečnosti zárodky v jakémsi stavu hibernace), ze kterých po zlepšení podmínek vyrostou opět nové žábronožky. Už jsem se ale naučil, jak s nimi zacházet a současná populace by měla obsahovat zvířata rok i dva roky stará.

Otázka na závěr: Jakou formou se může člověk zapojit do projektu SeaMonkey?

Je mnoho možností – od testování nočních sestavení a reportování chyb (QA) přes marketing či uživatelskou podporu až po vlastní psaní patchů. Každý, kdo chce pomoci, může pomoci. Ozvěte se!

root_podpora

Děkuji za rozhovor


Autorem fotografií je Francesco Lodolo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.