Hlavní navigace

Rock64: další vyzyvatel RPi láká na USB 3.0 a gigabitový ethernet

10. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sice bez bezdrátové konektivity, ale se slotem pro eMMC, obrazovým výstupem o rozlišení 4K, gigabitovým ethernetem a také jedním USB 3.0. Rock64 se tak může hodit pro provoz Androidu nebo vytvoření NASu.

Společnost Pine64, která už za sebou má několik jednodeskových počítačů, uvedla novinku Rock64. Ta spadá do podobné kategorie jako Raspberry Pi 3, ale láká nižší cenou a také o něco lepšími parametry. Konfigurace s 1 GB RAM vyjde na 25 dolarů, za 2 GB si ještě 10 dolarů připlatíte. K dispozici je dokonce i varianta se 4 GB za 45 dolarů, což se v podobné kategorii vidí málokdy. Rock64 se začne prodávat poslední den v červenci.

Výpočetní výkon zajistí čipset Rockchip RK3328 se čtyřmi jádry Cortex-A53 o taktu 1,5 GHz, grafický výkon potom Mali-450 MP2. Celkově by měl být výkon vyšší než u Raspberry Pi 3, ale nejde o až tak velký rozdíl. Čipsety Rockchip se hodí převážně pro provoz Androidu, což bude i tento případ. Bohužel od Rockchipu nemůžeme čekat otevření ovladačů, takže nepočítejte s nějakou širší komunitní podporou.

Za pozornost určitě stojí konektorová výbava. Rock64 sice má jen trojici USB konektorů, ale to je dobře vyváženo tím, že jeden je USB 3.0. Při využití v kombinaci s gigabitovým ethernetem si na Rock64 můžete postavit celkem slušný NAS. Také obrazový výstup překonává Raspberry Pi 3, z HDMI lze dostat až rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Asi největší nevýhodou je absence bezdrátové konektivity přes Wi-Fi a Bluetooth, ale to lze vyřešit pomocí USB donglů.

Samozřejmostí je slot na microSD karty, k dispozici je dokonce také slot na eMMC modul. Ty se u nás poměrně obtížně shání, ale pokud si ho pořídíte, budete odměněni vyšší rychlostí než u SD karet. 16GB modul má v nabídce také Pine64. Z obou slotů je možné bootovat. Pro bastlíře jsou k dispozici známé GPIO sběrnice Pi-2 a Pi P5+ včetně možnosti využít I2S. Na rozdíl od Raspberry Pi však chybí dedikované sloty pro displej a kameru.

UX DAy - tip 2

Výrobce slibuje, že na zařízení poběží přinejmenším operační systémy Android 7.1, Debian a Yocto. Není však zřejmé, nakolik bude podpora oficiální a co můžeme čekat do budoucna. Právě nejistota oficiální i komunitní podpory je asi největším minusem Rock64. Poměr cena/výkon je však velmi dobrý a pokud hledáte vhodný jednodeskový počítač pro provoz Androidu nebo NASu, Rock64 určitě stojí za zvážení.

Podívejte se na nejpopulárnější jednodeskové počítače:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.