Hlavní navigace

Názor k článku Rocky Linux pokračuje tam, kde skončil CentOS, první verze má být už brzy od Youda - Tohle vyjadruje trochu obsirnejsi popis. Nekolik let jsem pracoval...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2020 14:14

    Youda

    Tohle vyjadruje trochu obsirnejsi popis.

    Nekolik let jsem pracoval v Badensku na brehu Bodensee. Tam napriklad mistni sedlaci prodavaji u cesty jablka tak, ze postavi stanek, na nem po pytlicich navazena jablka, plechova kasicka, kam kupujici hazou penize, nad tim se houpe na spagate plastovy havran na odhaneni vrabcu.
    Naklady na zabezpeceni provozu nula.
    U nas nekde v Orlove se jabka prodavaj v zamrizovane samosce napojene na centralni pult. Naklady zabezpeceni zretelne vyssi.
    V Burkina Faso stoji pred kvelbem dva samopalnici, naklady zabezpeceni setrakra vysoke.
    Takhle ja osobne definuju gradient civilizace-> prd*el

    Badensky zpusob se mi osobne velice zalibil a snazim se jej aplikovat i tady. Treba kdyz jsem stavel barak, vubec jsem neresil nejake smlouvy, garance, pokuty. Kdo se ukazal jako mamrd, ten letel, kdo se osvedcil, zustal do konce stavby a netratil na tom. Ja jsem usetril ohromne usili na zabezpeceni proti ojebu, vyplatilo se to.
    V Badenu zkratka dohoda plati. A samozrejme, tento system ma ochranne mechanismy. Kdo se projevi jako ojebak, ten proste skoncil, klika od hajzlu s nim nepromluvi. Vsichni jsou si tohoto nastaveni vedomi a uzkostlive dodrzuji psane i nepsane casti dohod, dobre jmeno je nejcennejsi statek.

    A protoze se mi tento zpusob velice libi, snazim se jej aplikovat, a to i v te spolecensky sebeobranne casti.

    Redhat se projevil jako banda krivaku. A je mi uplne jedno, jestli podle nejakych pravnich klicek toto mohou, nebo ne.
    Chapu, ze mnoha zde diskutujicim prijde moje pocinani podivne, ono kdyz jste nezazili nic lepsiho, system vzajemneho se ojebavani a vymysleni smecek vam prijde normalni. Prijde vam normalni pred zapocetim kseftu za 300klacku tyden cizelovat slouvu a zaplatit 10 klacku pravnikovi za revizi.
    Me uz to normalni nepripada.

    Pravidlo je jednoduche, s krivaky se nebchoduje. Jsou pro to dva proste racianalni duvody:
    1. Kdo proved ojeb jednou, udela to podruhe
    2. Naklady na mitigaci ojebu druhe strany jsou casto velice vysoke a vzdy neproduktivni.

    S krivaky se neobchoduje, Redhat ven.
    Ja osobne ve svych architektonickych navrzich budu RH vytlacovat kde jen mozno, u me ma ban, jako mel sveho casu Microsoft, ktery se ale postupem casu hodne zmenil k lepsimu.

    Z prostych racionalnich duvodu popsanych vyse a take z duvodu spolecenske odpovednosti, rad bych zde videl spolecnost badenskeho stylu a ne se potykat s krivaky, co dumaj nad pravnimi klickami, jak se spolupracujici stranou vyjebat.

    Proto jsem se na pocatky vlakna ptal na zkusenosti s Oracle Linuxem, hledam alternativy a zajimaji me zkusenosti s nimi.