Hlavní navigace

Názor k článku Ronja Reloaded: 21 spojů a 1.7km v Kecskemétu od Clock - Čím porušil onen nejmenovaný člověk GPL? Tím, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2003 4:42

    Clock (neregistrovaný)

    Čím porušil onen nejmenovaný člověk GPL? Tím, že udělal upravenou verzi Ronji, která by se dala dělat sériově, namísto vrabčího hnízda, rozhodně ne.

    Citace z českého překladu GPL:
    "Můžete kopírovat a rozšiřovat Program (nebo dílo na něm založené, viz sekce 2 v objektové anebo spustitelné podobě podle ustanovení sekcí 1 a 2 výše, pokud splníte některou z následujících náležitostí: [...] b) Doprovodíte je písemnou nabídkou nejméně na tři roky, podle níž poskytnete jakékoli třetí straně, za poplatek nepřevyšující vaše výdaje vynaložené na fyzickou výrobu zdrojové distribuce, kompletní strojově čitelnou kopii odpovídající zdrojovému kódu, jenž musí být šířen podle ustanovení sekcí 1 a 2 na médiu běžně používaném pro výměnu programového vybavení; nebo [...]"

    Na základě toho jsem v době, kdy předmětné pojítko odvozené od Ronji již bylo dávno v prodeji, poslal dotyčnému následující žádost: "Ahoj, Můžeš mi prosím poslat kompletní zdrojovou (tedy včetně původních editovatelných zdrojových souborů od elektroniky a mechaniky) vývojovou dokumentaci k Alphawave AirLight?"

    Obdržel jsem v odpovědi toto: "nemohu, protoze tato dokumentace neni jeste zpracovana."

    Toto považuji za porušení GPL.

    Nehledě na to, že pravdivosti tvrzení o nezpracovanosti dokumentace nevěřím, protože zařízení bylo již delší dobu nabízeno k prodeji, a existovaly vyrobené kusy, tudíž podklady pro výrobu (ona zdrojová dokumentace) musely být nutně hotovy.