Hlavní navigace

Rootu je dvacet, kam jsme s Linuxem došli a kam se vydáváme?

28. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od doby vydání prvního článku na Root.cz právě uplynulo dvacet let. Někomu to uběhlo jako voda, jiný se v té době ještě ani nenarodil. Přišel čas zavzpomínat a těm mladším ukázat, jaké to tenkrát bylo.

První článek na Rootu vyšel 26. ledna 1999 a vysvětloval, o co tady běží. Byla to doba objevování, nadšení z nových věcí, zabydlování internetu a chytrých lidí v popředí. Linuxáci se snažili nový rozvíjející se systém provozovat na nejroztodivnějším hardware a byli nadšení z toho, když to alespoň nějak chodilo.

Zprovoznit tehdy správný grafický režim nebo donutit k akci tiskárnu, to byly velké výzvy. Možná jste už tehdy měli něco s Linuxem do činění, nebo jste tu dobu třeba vůbec nezažili. V následujících měsících budeme společně tyhle kulaté narozeniny slavit. Připravili jsme pro vás narozeninový speciál, ve kterém se budou pravidelně objevovat články, ve kterých budou autoři vzpomínat na doby minulé a vyhlížet budoucnost.


Root před dvaceti lety

Za dvacet let jsme pro vás vydali přes 11 tisíc článků a 38 tisíc zpráviček od téměř 600 autorů, kteří pro vás připravili více než 340 seriálů. Byla to jízda a ještě pořád je, Root žije, má se k světu, měsíčně ho čte 170 000 čtenářů a denně na něm vycházejí články a zprávičky.

Dvacet let v oboru

Podívejme se společně na nejpodstatnější události, které se za dvacet let života Roota udály:

1999 – bratři Michal a Tomáš Krausovi zakládají Root.cz a provozují ho v rámci své společnosti 4Web; Michal je zároveň prvním šéfredaktorem

2002 – 4Web se spojuje se společností Internet Info, kam přechází všechny servery i bratři Krausovi

2003 – šéfredaktorkou se stává dosavadní korektorka Drahomíra „Johanka“ Doležalová

2005 – proběhla velká změna designu, která se projevila vzhledem i funkcemi; šéfredaktorský post přebírá Petr Krčmář

2006 – přibývá sekce blogy, kam mohou čtenáři přispívat vlastními články

2008 – bylo spuštěno fórum; vznikl Zdroják – sekce pro webové vývojáře

2012 – Zdroják se osamostatnil, změnil vydavatele a přesunul se na vlastní doménu

2016 – druhý velký redesign webu, který přinesl responzivitu a přehlednější titulní stranu

2019 – Root.cz slaví dvacáté narozeniny a spouští speciál Žijeme 20 let Linuxem

root_podpora

Generální partner speciálu Žijeme 20 let Linuxem

ACTIVE 24 je tradiční webhostingová společnost s více než dvacetiletou historií. Poskytuje komplexní hostingové služby pro živnostníky, malé a středně velké firmy i jednotlivce. Soustředí se na vysokou technickou úroveň služeb a kvalitní zákaznickou podporu. Pro své servery využívá primárně moderní datové centrum Tower v Praze na Žižkově.

Před dvaceti lety

Vzpomínání je vždycky hodně nostalgické, ale pojďme společně nahlédnout do našeho archivu a podívat se, jaké články se tehdy na Rootu psaly a co se řešilo:

Je to dvacet let…

Byl pro vás článek přínosný?