Hlavní navigace

Názor k článku RoundCube: malý GMail na vlastním serveru od Jan Molič - Myslím, že jsem byl jedním z prvních, kdo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2009 11:12

    Jan Molič (neregistrovaný)
    Myslím, že jsem byl jedním z prvních, kdo nasadili RoundCube. Taky mi přišel fajn. Jenže pak se ukázalo, že v některých případech špatně zobrazoval Češtinu. I dal jsem se do hackování a Češtinu zobrazil správně. Jenže pak se ukázalo, že některým uživatelům přicházejí "rozsypané" maily. Uživatelé byli velmi naštvaní. I dal jsem se do hackování a chybu jsem opravil. Jenže pak se ukázalo, že některým uživatelům nejdou stahovat přílohy, byli zase naštvaní. Nejspíš měli starší prohlížeč - ale - donuťte je k upgradu!? Ne, chyba byla, samozřejmě, na mé straně. I dal jsem se do hackování a vzhledem k tomu, že nemám IE a ani IE v archaické verzi, ztrávil jsem s tím spoustu času. Konečně všechno fungovalo. Teda dokud si jeden uživatel nestěžoval, že když mu přijde PDF, tak mu webmail vytuhne. Zjistil jsem, že má pravdu: Roundcube se snaží být lepší než lepší, a proto PDF zobrazuje pomocí php knihovny namísto toho, že by vám ho nechal stáhnout a zobrazit ve vašem PDF editoru. Budiž. Myslel jsem si, že to někde vypnu, ale nenašel jsem kde, tak jsem se pustil do hackování a celou tuto super funkci vyhodil. A vše fungovalo. Jenže pak si někdo stěžoval, že mu nejde vyhledávat v mailech. A opravdu, funkce search nic nevyhledala. I dal jsem se do hackování, knihovna imapu kupodivu fungovala a nějaké výsledky vracela, ale tyto výsledky se kdesi v kódu pak ztratily, a já jsem se v tom kódu pak ztratil taky. Nejspíš byl problém RoundCube vs. Bincimap (Dovecot je ok).

    Nakonec to dopadlo tak, že jsem se naštval a RoundCube vyhodil. Nainstaloval jsem SquirrelMail a všechno funguje.

    Chápu, že je RoundCube ve vývojovém stavu a spousta věcí bude odladěna, jenže to klienti nikdy nepochopí. AJAXové ovládání nikdo nikdy neocenil a spíš uživatele mátlo a musel jsem vysvětlovat, že na něco musí dvakrát kliknout, atd.

    Střeva RoundCube nepovažuji za žádný zázrak, i když nic nemůže být horší, než vnitřnosti Horde, z nichž se mi zvedal žaludek předtím. AJAX některé věci usnadňuje, ale spíše zjišťuji, že mi více vyhovují klasické aplikace, které se nejlépe obejdou úplně bez JavaScriptu. Jinými slovy, pokud mne tlačítko zpět nedostane tam, kam jsem předpokládal, jsem zmaten. Také uložení stránky obvykle nefunguje správně. A když to po odeslání mailu vytuhne a nezabere ani znovukliknutí na tlačítko...

    Asi taky napíšu webmail :-D