Hlavní navigace

Názor k článku Rozbor malware od Hacking Teamu: jak se používá? od Vít Šesták - Taky jsem se bál. Nainstaloval jsem to (3.0...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2015 10:05

    Vít Šesták

    Taky jsem se bál. Nainstaloval jsem to (3.0 RC1) vedle Ubuntu jako dualboot. Teď už dualboot nemám – Ubuntu jsem vyhodil.

    Asi největším problémem byla instalace Bumblebee, našel a nahlásil jsem u toho dva nepříjemné bugy, kvůli kterým mi to odmítalo ten balíček nainstalovat. (Qubes má instalaci balíčků v privilegovaném VM řešenou částečně po svém, protože ten nemá přímý přístup do sítě – hádejte proč…) Ale ty už jsou dnes opraveny.

    KDE není nutnost, je možno použít i XFCE. Šlo by i jiné prostředí, ale jen s patchnutym okenními managerem (a k dispozici jsou Kwin a Xfwm) Zkusil jsem obojí a nejspíš budu používat Xfce s Kwin. Už jsem si s Xfce integroval i aktivity :-)

    Podpora Linuxových VM je celkem dobrá, umí většinou i dynamicky přidělovat RAM jednotlivým VMs. I když prostor pro zlepšení tu určitě je a s malou RAM bych Qubes nedoporučuje. Swapování například není poreseno úplně ideálně…

    Nedoporučil bych Qubes lidem, kteří potřebují nutně grafickou akceleraci něčeho jiného než desktopu.

    Pro Windows VM bych zatím nedoporučil 3.0 RC1, i když se to snad brzy změní.

    Jinak tu jsou nějaké glitche (na 3.0 RC1), ale dá se s nimi žít.

    A na mailinglistu Qubesu jsou ochotní.