Hlavní navigace

Rozumíme Unixu

13. 9. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes si představíme novou knihu nakladatelství Computer Press "Rozumíme Unixu", která je určena všem těm, jež chtějí proniknout do tajů tohoto silného operačního systému.

Kniha není určena úplným začátečníkům, naopak se předpokládá alespoň základní znalost práce s PC a systémem Windows případně Mac OS. Autor se nezaměřuje na konkrétní systém, ale snaží se, aby se čtenář dozvěděl co nejobecnější informace, které lze využít u většiny klonů systému Unix. V knize jsou zmiňovány například Solaris, BSD, Linux a další. Celý text je rozdělen do tří hlavních částí.

I. Koncepce Unixu

V této části pochopíme základ práce s Unixem. Naučíme se číst dokumentaci, pracovat se soubory, zadávat jednoduché příkazy a pochopíme také základy spojování příkazů pomocí rour a přesměrování. Tato část vás rovněž seznámí s tím, jak Unix pracuje se sítěmi, internetem a elektronickou poštou. Na závěr si představíme výborný unixový textový editor vi a naučíme se v něm vytvořit a editovat textové soubory. Vi je v knize věnována poměrně velká pozornost jako nejrozšířenějšímu unixovému editoru vůbec. Celá tato část je napsána velmi čtivě a autor v ní postupuje velmi pomalu krůček po krůčku tak, aby čtenáře nezavalil zbytečným kvantem informací najednou. Velmi pozitivně hodnotím autorovu snahu už od začátku naučit čtenáře kde a jak hledat informace, jak řešit problémy a jakým způsobem u Unixu správně myslet. Konečně, tato filosofie se projevuje v celé knize.

II. Koncepce interpretů příkazů

Druhá část knihy začíná vysvětlením, co jsou to interprety příkazů, jejich rozdělením, okolnostmi vzniku a popisem základních rozdílů mezi nimi. Poté následuje několik podkapitol o proměnných, podmínkách, cyklech a celá část je zakončena kapitolou o psaní skriptů a práci s procesy. Tato část je asi nejsložitější, ale pokud si ji čtenář důkladně prostuduje a poctivě vyřeší všechny zadané úkoly, naučí se poměrně slušně pracovat s řádkou a bude schopen si napsat i vlastní skripty.

III. Koncepce systému X Window

Třetí a zároveň závěrečná část pojednává o grafickém systému X Window, který je součástí většiny Unixových systémů a vysvětluje jeho funkci a konfiguraci. Nejprve se dozvíme několik historických faktů okolo vzniku a vývoje X Window, poté si přečteme o struktuře a principech jeho funkce. Pak následuje velká kapitola o window manažerech, kde je zmíněno například Gnome, KDE, WindowMaker a další. Na závěr se dozvíme několik informací o konfiguraci celého prostředí.

Přílohy

V přílohách nalezneme správné odpovědi k úlohám zadaným v knize, malý slovník základních pojmů a na úplném konci i malý rejstřík.

UX DAy - tip 2

Každá kapitola končí odstavcem nazvaným „Praktické problémy“, což jsou vlastně domácí úkoly, které by se měl čtenář ihned pokusit vyřešit pro lepší pochopení dané problematiky. Celá kniha je napsána velmi čtivě a dobře. Rovněž český překlad je výborný a při čtení jsem nenarazil na vážnější chyby. Osobně knihu hodnotím kladně a doporučuji ji především těm čtenářům, kteří toho o Unixu mnoho nevědí, ale i pokročilejší uživatel v ní může najít spoustu zajímavých informací.

Knihu u nás distribuuje nakladatelství Computer Press v brožované vazbě o 252 stranách za velmi příznivou cenu 249 Kč, respektive 370 Sk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.