Hlavní navigace

Sailfish OS v nové verzi 3.0.0 Lemmenjoki: výkon a bezpečnost

13. 11. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po třech letech jsme se dočkali třetí generace tohoto mobilního linuxového operačního systému od Jolly. Přináší lepší výkon, vyšší bezpečnost, nové funkce a gesta a možnost světlého vzhledu UI.

Dne 31. října 2018 byla vydána verze 3.0.0.5 v rámci programu Early Access a 8. listopadu 2018 při slavnostním uvedení byla vydána verze 3.0.0.8, která je šířená jako OTA aktualizace všem uživatelům oficiálně podporovaných zařízeních, včetně prvního telefonu Jolla vydaného před pěti lety.

Výkon, bezpečnost a nové funkce

Sailfish OS ve verzi 3 přináší další zrychlení systému, díky přepsanému způsobu spouštění a zobrazování aplikací. A spolu s nadcházejícím povýšením verze Qt (ze současné verze Qt 5.6) dojde podle Jolly ke zlepšení rychlosti reakcí a výkonu systému až o 50 % v celkovém výsledku.

Velký důraz u této třetí generace operačního systému Sailfish je kladen na bezpečnost. Prvním krokem je možnost zašifrování paměťové karty konfigurovatelné přímo v nastavení systému, časem přibude možnost zašifrování celého systémového oddílu. Dále byly přidány funkce zaměřené na podnikové prostředí jako MDM (Mobile Device Management), enterprise Wi-Fi a plná podpora VPN.

Přináší také podporu USB-OTG, VoLTE a Bluetooth LE. Vylepšena byla aplikace foťáku, která nyní umožňuje po pořízení snímku, pokud byla spuštěna ze zamykací obrazovky, možnost rychlého prohlédnutí právě pořízených fotografií bez nutnosti odemykání zařízení.

Vzhled a nová gesta systému

Vzhled systému Sailfish OS je od svého počátku ovlivňován prostřednictvím takzvaných unikátních „Ambiences“, které vybranou tapetu používají jako pozadí nejen na úvodní a zamykací obrazovce, ale všude v systému včetně aplikací a podle převládajících barev na tapetě se přizpůsobuje barva písma, která se dá sice upravit, ale nikdy nešla použít černá. Také se jimi dá ovlivnit hlasitost zvuků a volba vyzváněcích tónů pro jednotlivé události.

Především kvůli použití v létě na slunci si někteří uživatelé přáli možnost více kontrastního vzhledu – kombinaci světlého pozadí a černého písma, jak je tomu zvykem u ostatních operačních systémů, u kterých to navíc mnohdy je jediná možnost. V nové verzi byli tito uživatelé vyslyšeni a Jolla tak přidala tzv. „Light ambiences“, tedy možnost použít světlé tapety v kombinaci s černým písmem, což je po letech příjemné osvěžení vzhledu tohoto systému a na slunci se zvýší čitelnost.

Sailfish OS je hodně založen na ovládání pomocí gest a v nové verzi přibyla další gesta. Nově se dá přepínat mezi rozvržením klávesnic jednoduchým přejetím zleva či zprava po klávesnici. Dále je odkudkoli dostupné (přejetím shora obrazovky) nové systémové menu pro rychlé zapínání/vypínání WiFi, Bluetooth a jiných uživateli definovaných funkcí a zkratek, které dříve bylo více skryté.

Oblíbené volitelné zavírání aktuálně otevřené aplikace přejetím z horní části displeje v předchozích verzích systému, muselo novému systémovému menu ustoupit, ale je stále dostupné, jen se musí přejet shora z pravého nebo levého horního rohu displeje. To systémové menu si už dříve někteří uživatelé přidávali (ač v trochu jiné podobě) pomocí tzv. patchů, které modifikují systémové soubory (tento způsob může někdo ze čtenářů znát z mobilního webOS) a existuje i spousta jiných patchů, kterými si někteří vylepšují a přizpůsobují systém podle své představy.

Sailfish X

S třetí verzí Sailfish OS začala podpora telefonu Sony Xperia XA2 v rámci placeného balíku Sailfish X a to ve všech variantách XA2, tedy včetně modelů XA2 Plus a Ultra, single i dual SIM. Momentálně je zdarma nabízena trial verze Sailfish X pro Xperia X a XA2, ale bez dalších aktualizací systému a bez komerčních funkcí jako je podpora aplikací pro Android, MS Exchange a predikce textu.

Plná verze s těmito komerčními funkcemi není aktuálně ještě pro rodinu zařízení Sony Xperia XA2 dostupná, ale to by se mělo do konce roku 2018 změnit. Ovšem lze nyní použít trial verzi a později dokoupit plnou podporu s jednoduchým doinstalováním komerčních funkcí bez nutnosti nějakého přeinstalování systému. Stále platí regionální omezení, že Sailfish X je dostupný jen v zemích Evropské unie, Norsku a Švýcarsku, takže se nás omezení naštěstí netýká.

Pro zařízení Xperia XA2 dočasně nejde stáhnout ani trial verze Sailfish X, protože uživatelé reportovali problémy s bootloopem po flashnutí obrazu Sailfish X do zařízení. Aktualizace: opravené obrazy jsou opět dostupné.

Podpora aplikací z Androidu

Aliendalvik, čili vrstva umožňující spouštění aplikací z Androidu na Jollou podporovaných zařízeních, vycházela dosud z Androidu 4 (na prvním telefonu od Jolly přesněji verze 4.1 a na ostatních novějších zařízeních 4.4), u Xperia XA2 dojde k aktualizaci a podpora bude založena na Androidu verze 8.1 (API 27), což již bylo velmi potřebné, protože začalo přibývat aplikací, které vyžadují Android 5 a vyšší.

Na slavnostním představením Sailfish 3 se objevily náznaky, že nějaké aktualizace v tomto ohledu se možná časem dočkají i uživatelé Xperia X, ale není to zatím jisté.

root_podpora

Další novinky brzy přijdou

Ne všechna vylepšení jsou dostupná v aktuálně vydané verzi 3.0.0, jako např. šifrování souborového systému, VoLTE nebo přechod z Qt 5.6 na vyšší verzi. Budou se přidávat v pozdějších aktualizacích systému Sailfish OS 3. Už v prosinci má vyjít verze 3.0.1. Prohlédnout si zatím můžete kompletní seznam změn a changelog k verzi 3.0.0.

Na MWC 2018 byl ukázán Sailfish OS na klasickém tlačítkovém telefonu (napodobenině nové Nokie 3310) včetně možnosti spuštění aplikací pro Android, ale od té doby se o tom bohužel neobjevily další zmínky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý příznivec Linuxu a open source. Občas něco ve volném čase naprogramuje pro Sailfish OS, který na chytrém telefonu dlouhodobě používá. Mimo IT ho baví fotografování, cestování a jóga.