Hlavní navigace

Názor k článku Sálové počítače série IBM 1400 a System/360 od BLEK. - Ty scan-kódy klávesnice jsou taky kvůli zpětné kompatibilitě....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2009 22:57

    BLEK. (neregistrovaný)

    Ty scan-kódy klávesnice jsou taky kvůli zpětné kompatibilitě. Na původní XT klávesnici nebyly šipky, nebyla tam šestice Ins/Del/Home/En­d/PageUp/Page­Down, byla tam jen numerická klávesnice, která se pomocí Num Locku přepínala mezi módem pro šipky nebo pro čísla. Na XT to bylo tak, že co scan-kód, to klávesa. Když tam v AT ty šipky přidali, tak je přidali se stejnými kódy jako numerické šipky a přidali před ně prefix 0×E0 (aby zachovali funkčnost programů, které četli přímo ty scan-kódy, za předpokladu, že ten prefix budou ignorovat). Jinak – AT klávesnice jde přepnout do módu 3, kdy jeden scankód je jedna klávesa, ale protože operační systémy tento mód nepoužívají, tak je v klávesnicích implementován bugovitě (údajně 10% klávesnic) a v klávesnicích je implementován bugovitě, protože ho operační systémy nepoužívají.

    Co se týče toho z10, architektura „z“ jako jediná se dokáže zotavit z hardwarové chyby procesoru — prostě, když se ti procesor pokazí, tak se instrukce předají jinému procesoru, a program běží nez pádu dál a ani to nepozná. Jsou místa, kde je potřeba absolutní spolehlivost a kde si mohou dovolit za takovou vlastnost zaplatit statisíce dolarů.