Hlavní navigace

Názor k článku Sálové počítače série IBM 1400 a System/360 od anonym - :) Nejsem si jist jestli se následující informace...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2009 15:55

    bez přezdívky

    :) Nejsem si jist jestli se následující informace neobjevují v jiných článcích autora. Nečetl jsem je ještě všechny.

    Myšlenka že IBM-360 je dinosauros hodny vyhynutí je zhruba ekvivalentní myšlence že 80×86 je dinosurus vhodný vyhynutí. Jakkoli nemám přímery rád, neb jsou velmi zavádějící, nedopustil jsem si tento.

    Protože žijeme ve světě plném PC na architekruře Intel/Amd tak nám IBM s 360 a jejímy následníky tak nějak zmizel z očí. Neuvědomujeme si je proto.

    Pokud má někdo čas a nervy se prokousávat http://www.bitsavers.org/pdf/ibm/ najde zde kupu informací o kterých ani netušil. Někde je tam popsán vztah IBM k ASCII. Volně tolik: Se standardizací ASCII jej chtěli plně převzít i v IBM. Nechali si spočítat, kolik by stálo přepsání stávajícího software s ohledem na ASCII. Výsledná suma, řádu tehdy snad desítek milionů, rozhodla.

    A pokud se týče architektury. Připomenul bych málo známě věci např architekturu System/4PI (http://en.wikipedia.org/…_System/4_Pi). Tam kde 360 znamenalo 360 stupňů kruhu, tam je 4PI 4*pi strediánů povrchu koule.

    A to je architektura jenž tak rychle nevymizí.
    Vojáci nechtějí, se zkušenostmi které mají, jen tak vyměnovat fungující počítače a jejich odladěný software v bojové technice.

    Závěrem, co já vím, tak 360 je nejdéle fungující binárně kompatibilní platforma. Osobně se domnívám že bude existovat ještě dlouho poté, co Intel/Amd x86_(64) upadnou v zapomění.