Hlavní navigace

Samba - Linux jako server v sítích s Windows

3. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nakladatelství Computer Press vydalo v minulém roce knihu, o níž jsme mohli už mnoho slyšet z nejrůznějších zahraničních recenzí nebo v řadě e-mailových konferencí. Nese název Samba - Linux jako server v sítích s Windows.

Ačkoliv Sambu nepoužívám, tato publikace mě velmi zaujala už v době, kdy jsem její německý překlad viděl v jednom zahraničním knihkupectví. Obsahuje velmi detailní popis instalace a konfigurace serveru Samba a podrobně se zabývá také řešením možných problémů, na které můžete průběžně narazit. Kniha má devět kapitol:

  • Učíme se používat Sambu
  • Instalace Samby na počítač se systémem Unix
  • Konfigurace klientů Windows
  • Sdílení disků
  • Prohlížení sítě a další vlastnosti diskových sdílení
  • Uživatelé, zabezpečení a domény
  • Tisk a převod jmen
  • Další nastavení
  • Řešení problémů se Sambou

Následuje také šest příloh, v nichž naleznete veškeré doplňující informace:

  • Konfigurace Samby pro použití SSL
  • Ladění výkonu serveru Samba
  • Referenční příručka konfiguračních nastavení Samby
  • Souhrnné informace o démonech a příkazech Samby
  • Stažení Samby pomocí CVS
  • Příklad konfiguračního souboru Samba

Tato kniha si klade za cíl provádět začínajícího správce serveru Samba z úrovně naprosté neznalosti až na profesionální využívání všech nabízených služeb. V úvodu knihy je popsána historie a koncepce Samby a čtenář se dozví, k čemu všemu je možné tento produkt využívat. Následují rady týkající se přípravy systému na instalaci Samby a pak už samostatné kapitoly knihy.

V jednotlivých kapitolách jsou postupně probrány všechny prvky Samby tak, aby tvořily co nejucelenější a nejsrozumitelnější celek. První kapitola se zabývá především představením Samby a popisem jejích součástí. Ve druhé kapitole se dočteme o instalaci, konfiguraci a překladu Samby. Třetí část je pak věnována konfiguraci klientů se systémy MS Windows 95/98 a NT 4.0 pro připojení do sítě SMB. Následuje detailní popis všech částí konfiguračního souboru a dozvíme se, jak správně nakonfigurovat disková sdílení. Pátá kapitola nás zavede do problematiky nejrůznějších nastavení disků. Šestá kapitola patří mezi moje nejoblíbenější. Zabývá se nastavením uživatelských účtů, popisuje bezpečnostní mechanismy, které Samba využívá, a nechybí ani informace o práci se zašifrovanými a nezašifrovanými hesly. K tomu všemu ještě objasňuje, jak nastavit Sambu pro funkci primárního řadiče domény pro klienty se systémy MS Windows 95/98 a NT 4.0. Sedmá kapitola na mě působila trochu nezáživně a místy možná zbytečně rozvláčně. V knize je to však jen výjimka. Nalezneme tady informace o tisku pomocí Samby a nechybí ani popis nastavení služby WINS. Osmá kapitola je velmi užitečnou a zajímavou částí knihy. Obsahuje rady týkající se nejrůznějších specifických nastavení. K tomu všemu je zde také popsána možnost zálohování pomocí smbtar. Poslední kapitola knihy je naplněna nejrůznějšími radami, které využijete při odhalování a řešení problémů všeho druhu, jeľ mohou při práci se Sambou nastat.

Tato publikace je koncipována jako příručka začátečníka v Sambě, nikoliv však v systému Unix a MS Windows. Předpokládá alespoň základní znalost uživatelských i administrátor­ských prvků těchto systémů. Nutno však podotknout, že díky velmi přehledné a čtivé formě, jakou je kniha napsána, si na své přijdou i méně zkušení uživatelé.

root_podpora

V celé publikaci jsem nenarazil na žádné významné chyby v překladu, což připisuji především snaze sdružení CZLUG, které se na přípravě této knihy také podílelo (členové tohoto sdružení ji mohou získat za zvýhodněnou cenu). Rozhodně si myslím, že by tato kniha neměla chybět nikomu, kdo Sambu používá nebo se k tomu chystá.

Zbývá snad už jen dodat, že knihu Samba – Linux jako server v sítích s Windows u nás vydalo nakladatelství Computer Press v roce 2001 a prodejní cena byla stanovena na 397 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?